CityIoT -hankkeessa yhteensovitetaan eri IoT -järjestelmistä saatua dataa.
Eräs IoT-ratkaisujen ongelma on järjestelmien yhteensopimattomuus. Samaan aikaan kun varsinaisen Internetin vahvuus on yhteensopivissa protokollissa ja muissa teknologioissa, esineiden internetissä tällaista yhteensopivuutta ei ole. Tästä syystä, olemassa olevien IoT-järjestelmien päälle on erittäin vaikeaa tehdä uusia sovelluksia. Samoin datan yhdistäminen useasta IoT-järjestelmästä on hankalaa. CityIoT on EU:n rahoittama 6Aika hanke, jonka tarkoitus on ratkaista näitä ongelmia erityisesti älykaupunki-kontekstissa. Projektissa on mukana Tampereen ja Oulun kaupungit. Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto sekä Oulun Ammattikorkeakoulu.
”Ekosysteeemi kehittymässä FIWARE-teknologian ympärille”
Kari Systä vastaa CityIoT –hankkeessa Tampereen Yliopiston osuudesta: ”Arvioituamme joukon vaihtoehtoja, valitsimme FIWARE teknologian ja sen päälle rakennetun NGSI yhteensopivuusstandardin työmme pohjaksi. Teknologian pilotoinnin jälkeen olemme nyt rakentamassa FIWARE-yhteensopivia demonstraatioita Tampereen ja Oulun kaupungin piloteista. Esimerkkeinä mm Tampereen uusi katuvalojärjestelmä, sähköbussi ja Talvikankaan koulu Oulussa. Tavoitteena näissä on toisen sukupolven avoimen datan järjestelmät, joissa sovellukset voivat käyttää dataa standardoiduin ja yhteensopivin menetelmin.”
Jotta teknologia oikeasti tuottaisi yhteensopivuusetuja, tarvitaan projektin ulkopuolelle laajenevaan ekosysteemiä. Tätä on FIWAREn ympärille jo tapahtumassa. FIWARE-teknologiaa on käytetty jo muissa Tampereen Yliopiston projekteissa, samoin Tampereen Kaupungin projekteissa (esim. STARDUST). Tärkeää on myös se, että ensimmäiset paikalliset yritykset ovat aloittaneet panostuksen FIWAREn käyttöön. Kaksi juuri käynnistynyttä Tampereen Yliopiston ja VTT:n erillistä EU-hanketta hyödyntävät FIWARE-teknologiaa robotiikan ja valmistuksen alueella, ja rohkaisevat paikallisia yrityksiä käyttämään FIWARE-teknologiaa mm. rahoittamalla sovellutusten rakentamista PK-yritysten tarpeisiin.
Toinen tärkeä FIWARE-ekosysteemin kehitys on Euroopan laajuinen yhteistyö älykaupunkirintamalla. Tampere on pitkään toiminut aktiivisesti kansainvälisessä Open & Agile Smart Cities (OASC) -verkostossa, jonka tavoitteena on luoda ja muokata kehittyvää globaalia älykkäiden kaupunkien data- ja palvelumarkkinaa. Verkosto kasvaa nopeasti ja mukana on jo 129 älykaupunkia 26sta eri maasta. OASC:n filosofiaa ja FIWAREn teknologiaa toteutetaan STARDUST-projektin lisäksi myös SynchroniCity projektissa, jossa Tampere yhdessä 17 eurooppalaisen kaupungin kanssa kehittää yhteistä teknistä perustaa, jota tarvitaan maailmanlaajuisesti IoT-palvelujen tarjoamiselle kaupungeille ja yhteisöille.
Tampereen yliopiston tutkimusryhmä päätyi FIWARE-teknologiaan CityIoT-projektissa keväällä 2018, Kari Systä kertoo. ”Silloin ajatus oli, että vaihdamme jos valinta osoittautuu vääräksi. Vuoden aikana tapahtunut kehitys, erityisesti ekosysteemin osalta, on vahvistanut uskoamme valinnan oikeellisuudesta. Olemmekin jo myös osallistuneet teknologian kehitykseen lähettämällä FIWARE-organisaatiolle ensimmäiset datamäärittelyt sekä lisäykset avoimen lähdekoodin toteutukseen.”
Lisätietoa Kari Systä, Tampereen yliopisto, kari.systa@tuni.fi, p. 0504835496