Quantcast
Channel: Koulujen digitalisaatiota pitää johtaa - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1719

Ihmiset ovat vastuussa tekoälystä

$
0
0

SHIFT Business Festivalin ensimmäisenä päivänä käytiin aktiivista keskustelua tekoälyyn liittyvistä eettisistä kysymyksistä. Futuristi Richard Yonck sanoi aamun lehdistötilaisuudessa, että keskustelu siitä, miten tekoälyä pitäisi käyttää, koskee meitä kaikkia. “Seuraavia suuria muutoksia tekoälykentällä on ohjelmistojen kyky päätellä: abstrakti ajattelu, maalaisjärki ja syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen. Tavallisesti kyky tällaiseen ajatteluun nähdään ihmisen ominaispiirteenä, mutta tutkijat kaikkialla maailmassa tekevät töitä näiden ominaisuuksien kehittämiseksi myös tekoälylle.”

Siitä huolimatta, että tekoäly saa koneet muistuttamaan ihmisiä, ne eivät ole ihmisiä. “Tekoäly on laaja kokoelma erilaisia työkaluja, jotka auttavat meitä elämään vuorovaikutuksessa entistä monimutkaisemman maailman kanssa. Mitä enemmän integroimme tekoälyä järjestelmiimme ja maailmaamme, sitä enemmän opimme myös sen mukanaan tuomista haasteista. Viime aikoina on kiinnitetty paljon huomiota tekoälyn viemiin työpaikkoihin, vinoumaan algoritmien päätöksenteossa, virheelliseen tietoon ja yksityisyyteen,” Yonck jatkaa.

Yonckin kanssa samoilla linjoilla on myös Bathin yliopiston apulaisprofessori Joanna Bryson. Bryson pitää inhimillistä hallintaa ensiarvoisen tärkeänä tekoälyn kehittyessä. “Ymmärrämme hyvin tekoälyn hallinnan haasteita laillisesta ja teknisestä näkökulmasta. Ongelmat liittyvät sosiaaliseen ja poliittiseen tahtotilaan vastuun ottamiseksi.” Brysonin lavaesiintyminen keskittyikin vastuuseen ja hallintaan tekoälyn kehittämisessä ja käytössä. “Onko tekoäly tällä hetkellä hallinnassamme? Millaisin teknisin keinoin ja säädöksin voimme parantaa nykytilannetta ja turvata tulevaisuutemme?”

Myös City AI:n Catalina Butnaru puhui vastuullisuudesta: ihmisten on kannettava vastuu omien työkalujensa valmistuksesta ja käyttötarkoituksesta, eikä vastuu tekoälyn vaikutuksista ole ainoastaan yhdellä ihmisryhmällä. “Jokainen meistä on nykytilanteessaan, omassa työssään, täydellisessä asemassa vaikuttaakseen ihmiskunnan tulevaisuuteen. Tekoäly tuo mukanaan monimuotoisia ja maailmanlaajuisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia muutoksia, ja jokainen voi osaltaan vaikuttaa tähän kehitykseen,” Butnaru kuvailee yksilön roolia – ja vastuuta.

Butnarun sanoin ei tarvitse olla filosofian asiantuntija tai odottaa virallista sääntelyä voidakseen ottaa itse vastuuta tekoälyyn liittyvistä eettisistä valinnoista. Siksi myös tekoälyn kehittäjien tulisikin pohtia tekoälyn vaikutusten lisäksi sitä, miten kouluttaa loppukäyttäjiä käyttämään tekoälyn tehostamia työkaluja oikein ja vastuullisesti. Kun tekoäly nähdään ihmisen hallitsemana työkaluna, on selvää, että vastuu sen vaikutuksista on sen parissa työskentelevillä ihmisillä.

 

Lisätietoja

Miia-Tatjaana Salakka

communications@theshift.fi

(+358)503754141

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1719

Trending Articles