Virtuaalitodellisuuden vuosi 2017
Virtuaalitodellisuuden (VR) markkinat kasvoivat vuoden 2017 aikana huimasti. Uusien pelien ja elokuvien sekä teknologian myötä myös VR-viihdepuistot yleistyivät Aasiassa, Pohjois-Amerikassa sekä Suomessa. Steam on VR-pelien suurin jakelualusta. Tällä hetkellä Steamissa on noin 1000 virtuaalitodellisuutta tukevaa peliä, ja uusia julkaisuja tulee melkein päivittäin. Suomessa on tällä hetkellä useita pelistudioita, jotka valmistelevat omia VR-kokemuksiaan julkaistavaksi vuoden 2018 aikana.
Virtuaalitodellisuuden kotikäyttö on edelleen haasteellista laitteiden vaatiman valtavan prosessoritehon sekä laitteiden monimutkaisuuden vuoksi. Virtuaalitodellisuuden kotikäytön odotettiin yleistyvän, mutta VR-kykenevien tietokoneiden hintojen pysyessä pilvissä, ei tavallinen kuluttaja innostunut sijoittamaan useita tuhansia VR-kokemuksien kotikäyttöön. Laitteiden kehittyessä huimaa vauhtia näytönohjaimilta vaaditaan yhä suurempia tehoja ja kotikäyttäjä olisi jatkuvassa päivityskierteessä.
Laadukkaimmat kokemukset luodaan tällä hetkellä HTC Vive -laitteilla, joiden avulla pelaaja voi liikkua fyysisesti keinotekoisesti luoduissa ympäristöissä. Teknologia kehittyy koko ajan tukemaan yhä laajempia fyysisiä tiloja laitteiden langattomuuden yleistyessä.
Ensimmäinen virtuaalipuistojen ketju Euroopassa
Pohjoismaiden ensimmäinen virtuaalipuisto Pikseli avasi ovensa tammikuussa 2017 Vantaan viihdekeskus Flamingoon. Yleisö löysi nopeasti täysin uudenlaisen viihteen muodon. VR-kokemukset kiinnostavat niin eläkeläisiä kuin lapsiperheitä. Pikselin suosio yllätti omistajat ja toinen toimipaikka perustettiin 2017 syksyllä Espoon Isoon Omenaan. Pikselin tähtäimessä on ollut alusta asti ketjuttaminen, ja konsepti on rakennettu tätä silmällä pitäen. Toisen toimipisteen avaaminen oli nopeatempoinen projekti.
Virtuaalitodellisuuden kokemuksien myyminen ja pelien hallinta vaativat Pikseliltä oman järjestelmän kehittämistä. Tällä hetkellä maailmalla on vain muutama samankaltainen ohjelmisto, vaikka VR-keskuksia ponnahtelee ympäri maailmaa. Markkinat ovat valtavat. Pikseli tuotteisti oman hallintajärjestelmän lisäksi myös kokemuskeskuksen sisustuksen sekä pelitilat. Pikseli-toimitus tilataan tehtaalta "avaimet käteen" -periaatteella ja se pystytään toimittamaan muutamassa viikossa tilauksesta.
Pikseli Arcade vientituotteeksi
Tällä hetkellä virtuaalitodellisuutta hyödyntäviä kokemuskeskuksia syntyy eniten Aasian maissa, jossa voi parhaimmillaan joutua jonottamaan viikkoja päästäkseen VR-huvipuistoon. Euroopassa ja pohjoismaissa on paljon pieniä yrittäjiä, jotka tarjoavat VR-kokemuksia internetkahviloiden tyyliseen tapaan muutaman VR-laitteiston turvin. Pikselin tähtäimessä on rakentaa elämyspuistoja parhaille paikoille suuriin ostoskeskuksiin. Tähtäimessä on tarjota virtuaalitodellisuuden uusimpia elämyksiä mahdollisimman isolle joukolle. Pikseli onkin liittoutunut mm. suomalaisten VR-peliyritysten kanssa ja suunnitelmissa on toimia jakeluverkostona sekä testipaikkana uusimmille peleille ja kokemuksille.
Pikseli valittiin heinäkuussa Nordic VR Startups -yrityshautomoon. Yrityskiihdyttämön pääsijoittajia ovat japanilainen peliyhtiö Gumi Inc. sekä Nordisk Film. Kiihdyttämön tarkoituksena on viedä virtuaalitodellisuuteen perustuvaa pohjoismaista osaamista maailmalle.
LISÄTIEDOT:
Jan Hursti
CEO / Founder
Pikseli Arcade / Virva VR Oy
jan.hursti@virvavr.fi
+358 50 525 3809
Mirka Löfman
Operatiivinen johtaja
Pikseli Arcade / Virva VR Oy
mirka.lofman@virvavr.fi
+358 50 365 8228