Quantcast
Channel: Koulujen digitalisaatiota pitää johtaa - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1719

Lisätty todellisuus ja puettavan teknologian mahdollisuudet yrityksille

$
0
0

Softability isännöi Team Robotics -verkoston tapaamisen Vantaalla. Seminaari keräsi lähes 40 robotiikka- ja tekoälyalasta sekä VR/AR-sovelluksista kiinnostunutta yrityspäättäjää yhteen inspiroivien aiheiden – lisätty todellisuus, robotiikka, koneoppiminen ja tekoäly – äärelle. Softability perehdytti kuulijat lisättyyn todellisuuteen (Augmented Reality, AR) ja älylasien (smart glasses) tarjoamiin mahdollisuuksiin yrityksille.Lue lyhyt kooste Softabiltyn osuudesta.

VR/AR-markkinat kasvavat, uusia AR/MR-laseja kehitteillä

Vuonna 2016 VR/AR-laitteiden ja ohjelmistojen markkina-arvo oli maailmanlaajuisesti n. 3,9 miljardia dollaria. VR/AR-laitteiden markkinoiden arvioidaan kasvavan 8,2 miljoonasta toimitetusta yksiköstä (2016) 43 miljoonaan lähetykseen vuonna 2020, ja VR/AR-ohjelmistojen liikevaihdon ennustetaan kasvavan nykyisestä yli 20-kertaiseksi 24,3 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä (lähde: BOM 2017 report).

Monet VR-lasit ovat jo kehittyneet kuluttajatuotteiksi, joihin löytyy hyvin jo sisältöä, mutta kuluttajille myytävien AR/MR-lasien läpimurtoa pitää vielä odottaa joitakin vuosia. Markkinoilla on jo kymmeniä käyttökelpoisia MR/AR-laseja sovelluksineen, mutta esimerkiksi laitevalmistajilta – Microsoft, Google Glass, Meta, Magic Leap, DAQRI, ODG, Vuzix ja Sony – odotetaan kuumeisesti lanseerauksia tai uusia versioita, jotta AR/MR-kehitys pääsee uuteen vaiheeseen. Seuraava odotettu askel ovat kuluttajille suunnitellut kevyet ja kohtuullisen hintaiset AR-lasit.

AR yleistyy vauhdilla mobiilissa

Lisätystä todellisuudesta odotetaan seuraavaa suurta juttua mobiilissa. Google ja Apple ovat kumpikin investoineet lisätyn todellisuuden kehitykseen voimakkaasti, ja Google on lanseerannut markkinoille Tango-alustan sekä kehittänyt Android-laitteisiin soveltuvaa ARCore sovelluskehitysympäristöä, joka on vastine Applen ARKit-kehitysympäristölle, jolla tehtyjä sovelluksia voi jo käyttää miljoonissa Applen puhelimissa. ARKitin ja ARCoren odotetaan tuovan AR:n pian laajalti osaksi kuluttajien arkipäivää. Applen vasta ilmestynyt iPhone 8 ja iOS 11 avaavat vaikuttavia mahdollisuuksia lisätylle todellisuudelle peleissä ja apeissa. Laitteessa on sisäänrakennettuna AR-teknologiaa, ja iPhone 8 hyödyntää jo mm. kasvontunnistusta ja koneoppimista.

Lisätty todellisuus yrityskäytössä – valtava potentiaali

Yritykset ovat heränneet hyödyntämään X-Reality-sovelluksia yli toimialarajojen. Softability on viimeisen vuoden aikana toteuttanut kymmenkunta räätälöityä X-Reality-ratkaisua asiakkaille. Suurin osa toteutetuista ratkaisuista on ollut myynnin ja markkinoinnin käyttöön tarkoitettuja sovelluksia Microsoft HoloLens-tekniikalla. Laite soveltuu erinomaisesti interaktiiviseen tuote-esittelyyn, koska lasit mahdollistavat tuotteiden 3D-visualisoinnin uudella vaikuttavalla tavalla, ja suurikokoisetkin tuotteet ovat helposti esiteltävissä paikasta riippumatta.

Lisätty todellisuus tarjoaa lähes rajattomasti uusia käyttökohteita. Softability on toteuttanut lisätyn todellisuuden ratkaisuja myös huollon, laitteiden operoinnin ja tuotannon avuksi. Hyvänä esimerkkinä tästä on asiakkaalle toteutettu huoltotyötä helpottava AR-sovellus. Lisäksi lisätyn todellisuuden sovellukset tuovat lisäarvoa tuotekehitykseen, suunnitteluun, koulutukseen ja opetukseen – viihdekäyttöä unohtamatta.

Etäratkaisu tehostaa työtä ja tuo kustannussäästöjä

Nykyteknologia mahdollistaa myös live-videon välityksellä tapahtuvan etäneuvonnan, jossa kentällä työskentelevä työntekijä voi mobiililaitteen tai AR-lasien kautta olla videoyhteydessä toimistolla olevan asiantuntijan kanssa. Työntekijä välittää reaaliaikaista videokuvaa siitä, mitä parhaillaan näkee, ja etänä toimiva asiantuntija voi tehdä merkintöjä videon päälle ja antaa ohjeita työn tekemiseen vaihe vaiheelta. Ratkaisu tehostaa työntekoa, helpottaa työntekijän työtä ja vähentää kustannuksia, kun asiantuntija pystyy etänä ohjaamaan useampaa työntekijää tarvitsematta matkustaa kohteeseen.

X-Reality ratkaisut ihmisen apuna työssä

Ihmisen ja älykkäiden laitteiden ja robottien yhteistyö ylittää ihmisen yksin työskentelyn: Myös lisätyn todellisuuden sovelluksissa voidaan hyödyntää koneoppimista, ja joissakin AR-mobiilisovelluksissa tätä ominaisuutta hyödynnetään jo. Älykkäät lisätyn todellisuuden laitteet ovat ihmisen käyttäminä erityisen tehokkaita työelämässä, sillä ne visualisoivat dataa näyttävällä tavalla, tuovat oleellisen tiedon käyttäjälleen, ohjaavat työnkulkua ja mittaavat sensoreillaan ympäristöään jalostaen tiedon hyödylliseksi informaatioksi. Lisätty todellisuus ei ole tulevaisuutta - se tapahtuu jo nyt. X-Reality tekee luovimmistakin ideoista totta!

Lisätietoa:

Softability Group Oy, Hanna-Kaisa Jauhola, markkinointi, hanna-kaisa.jauhola(a)softability.fi 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1719

Trending Articles