Quantcast
Channel: Koulujen digitalisaatiota pitää johtaa - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1768

Vieras menneisyydestä - Slammer-mato teki yllätyspaluun

$
0
0

Check Pointin haittaohjelmakatsaus 1/2017

Vieras menneisyydestä: Slammer teki yllätyspaluun

Tietoturvayhtiö Check Pointin joulukuun havainnot yllättävät. Suomen yleisin haittaohjelma ei enää ollutkaan nokkela kiristäjä Locky, vaan yksinkertainen Slammer-mato, muisto vuodelta 2003.

 

Espoo, 19. tammikuuta 2017 – Check Point Software Technologies julkistaa kuukausittain listan maailman ja Suomen yleisimmistä haittaohjelmista. Slammer SQL nousi yllättäen joulukuun kansainvälisen listan kolmanneksi ja Suomen listan kärkeen. Kaikkiaan mato aiheutti neljä prosenttia haittaohjelmaliikenteestä kansainvälisesti.

”Slammerin paluu kertoo, etteivät kyberrikolliset ole luopuneet vanhoista aseistaan. Kokoamamme data viittaa siihen, että matoa on käytetty tunnustelumielessä, suojaamattomien laitteiden löytämiseksi. Microsoft on paikannut aukon, jota mato hyödyntää, joten sen aiheuttama tietoturvariski on pieni. Se, millaista tuhoa tällaiset vanhat hyökkäysmenetelmät saavat aikaan, riippuu täysin siitä, miten valveutuneita käyttäjät ovat. Päivitykset kannattaa aina ladata ajallaan”, kommentoi Managed Security Service Team Leader Michelle Levy Check Pointilta.

Vuonna 2003 Slammer kaatoi viisi internetin juurinimipalvelinta, teki pankkiautomaateista toimintakyvyttömiä Yhdysvalloissa ja levisi jopa ydinvoimalan tietojärjestelmään. Mato ei vaadi lunnaita eikä varasta tietoja, vaan sen tehokkuus perustuu nopeaan leviämiseen. Levitessään Slammer luo niin paljon tietoliikennettä, että verkko hidastuu.

Kansainvälisesti loppuvuoden Slammer-liikenne kohdistui etenkin yhdysvaltalaisiin ja israelilaisiin palvelimiin. Liikenne oli lähtöisin pääasiassa Kiinasta, Vietnamista, Meksikosta ja Ukrainasta.

Haittaohjelmia oli joulukuussa liikkeellä 8 prosenttia tavallista vähemmän koko maailmassa. Osa Locky-kiristyshaittaohjelman levittäjistä oli oletettavasti lomalla, sillä Locky-hyökkäyksiä saatiin kiinni 81 prosenttia vähemmän kuin loka- ja marraskuussa. Locky hallitsi listoja koko syksyn, mutta nyt se putosi pois kansainvälisestä kärkikymmeniköstä.

 

Yleisimmät haittaohjelmat joulukuussa top 10, Suomi

1. Slammer

2. Nivdort

3. Cryptowall

4. Rookie UA

5. Kelihos/Hlux

6. Locky

7. Nemucod

8. Tinba

9. HackerDefender

10. Bancos

 

Yleisimmät haittaohjelmat joulukuussa top 3, koko maailma

1. Conficker

2. Nemucod

3. Slammer

Yleisimmät mobiililatteiden haittaohjelmat joulukuussa top 3, koko maailma

1. HummingBad

2. Triada

3. Ztorg

 

Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu Check pointin ThreatCloudinTM tietoihin. Se on maailman laajin verkosto, joka kerää tietoja kyberhyökkäyksistä ja näyttää ne reaaliaikaisesti kartalla. Verkosto tunnistaa päivittäin miljoonia haittaohjelmatyyppejä analysoidessaan yli 250 miljoonasta verkko-osoitteesta saamiaan tietoja.

Check Pointin uhkakartta näyttää kyberhyökkäykset reaaliaikaisesti: ThreatCloud World Cyber Threat Map

Katso täältä, kun haluat tietää, mitä mikäkin haittaohjelma tekee: Check Point ThreatWiki

Tietoja Check Pointin uhkientorjuntaresursseista: Threat-prevention-resources

Check Pointin tietoturvatiimin blogi: Check Point Blog

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

OSG Viestintä, Maija Rauha, maija.rauha@osg.fi, p. 0400 630 065

 

Seuraa Check Pointia:

Check Pointin blogi: http://blog.checkpoint.com/

Twitter: www.twitter.com/checkpointsw

Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware

YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1768

Latest Images

Trending Articles