Geopoliittinen tilanne on nostanut kyberturvan merkityksen aivan uudelle tasolle, toteaa Check Point Softwaren uusi Suomen ja Baltian maajohtaja Viivi Tynjälä. 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän tietoturvayhtiön painopisteenä tänä vuonna on tekoälyteknologioiden, kuten ChatGPT:n kyberturvallisuus.
ESPOO – 24. tammikuuta 2023 – Maailman johtava tietoturvayhtiö Check Point Software Technologies panostaa voimakkaasti kasvuun Pohjoismaissa ja Baltiassa. Suomen ja Baltian uusi maajohtaja Viivi Tynjälä toteaa, että kyberturvallisuus on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan ja sen merkitys vain jatkaa kasvuaan.
– Maailman geopoliittinen tilanne on nostanut kyberturvan merkityksen aivan uudelle tasolle. Se ei ole enää vain ”pakollinen kuluerä”, vaan aito integraali osa organisaatioiden jatkuvuuden suunnittelua. On hyvä, että kybermaailman uhat ovat nousseet myös kansalaisten tietoisuuteen, sillä tietoturva koskettaa meitä kaikkia, onpa kyse sitten yksilöistä, yhteiskunnasta, yrityksistä, yhteisöistä tai julkisista organisaatioista, saati valtiollisesta varautumisesta. Kyberturvallisuuden olisi syytä olla meidän kaikkien yhteisellä agendalla, Tynjälä toteaa.
Yhtiön tutkimusosaston Check Point Researchin mukaan kyberhyökkäysten määrä kasvoi Suomessa 81 prosenttia vuonna 2022 vuoteen 2021 verrattuna. Keskimäärin vuonna 2022 Suomessa oli 1228 kyberhyökkäystä viikoittain organisaatiota kohti.
– Digitalisaatio ja pilveistyminen jatkavat kasvuaan, mikä tuo uudenlaista, jatkuvasti muuttuvaa hyökkäyspinta-alaa. Kriittisten infrasruktuurien suojaamiseen aletaan vasta herätä, ja tämä vaatii spesifiä osaamista, joka on selvästi meidän vahvuutemme, Tynjälä sanoo.
Check Pointin tietoturvatutkijat varoittavat, että hakkereiden nopeasti kasvava kiinnostus tekoälyteknologioita ja esimerkiksi ChatGPT:tä kohtaan voi entisestään lisätä kyberhyökkäysten määrää vuonna 2023. Yhtiön 30-vuotisjuhlavuoden painopisteenä onkin juuri ChatGPT:n kyberturvallisuus.
– ChatGPT:tä on jo käytetty muun muassa haittaohjelmien koodin ja tietojenkalastelusähköpostien kirjoittamiseen, Tynjälä mainitsee.
Suomessa ja Baltiassa painopistealueina jatkuvat myös hybridityö sekä organisaatioiden liikkuvien työntekijöiden päätelaitteiden ja yhteyksien suojaus.
– Tavoitteemme on auttaa suomalaisia ja baltialaisia organisaatioita suojaamaan liiketoimintansa. Tässä meillä on apuna osaavat kumppanimme, jotka voivat joustavasti toimittaa kattavat ratkaisut asiakkaillemme sopivimmalla mallilla. Oma tehtäväni on jalkauttaa kasvuhakuinen strategiamme tällä alueella ja varmistaa, että organisaatiot ymmärtävät tämän päivän liiketoimintaa uhkaavat tekijät ja kuinka niiltä voi suojautua, Tynjälä kertoo.
Aiemmin Tynjälä on toiminut noin 20 vuotta amerikkalaisissa IT-taloissa, kuten HPE (ent. HP), F5 Networks ja Fortinet. Niissä hänen tehtäviinsä lukeutui ”kaikkea SAP-asiantuntijatehtävistä kansainvälisen tietoturvamyynnin johtamiseen.”
– Olen viettänyt viime vuodet reissuelämää kansainvälisissä tehtävissä, mutta kotiinpaluu on ollut mielessä jo jonkin aikaa. Arvostan Check Pointin avointa, lämminhenkistä ja yhdenvertaista yrityskulttuuria sekä yhteiskuntavastuuta. Niitä kuvaa myös se, että Forbes valitsi Check Pointin parhaaksi kyberturvallisuuden työnantajaksi vuonna 2022.
Päätöstä tukivat myös entuudestaan tuttu markkina-alue ja asemapaikka sekä se, että Check Point on tunnettu tietoturvatoimija, jolla on tunnustetut ja toimivat ratkaisut.
– Check Point on ollut tietoturvan suunnannäyttäjä jo kolmen vuosikymmenen ajan ja onnistunut säilyttämään fokuksensa täysin tietoturvassa, mitä pidän arvossa. Olemme myös alan johtavia tutkimuslaboratorioita, Tynjälä jatkaa.
ICT- ja kyberturva-alan haasteita ovat osaajapula ja voimakkaasti jakautuneet työmarkkinat. Suomessa teknologiateollisuus tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 uutta osaajaa. Tällä hetkellä alan osaajista vain noin viidesosa on naisia, globaalisti jo hieman enemmän.
– Uskon, että osaajapulan ratkaisemista voisi edesauttaa, jos saisimme lisää naisia alalle. IT-ala tarjoaa monipuolisesti erilaisia työtehtäviä ja organisaatiot hyötyisivät monipuolisesta asiantuntijuudesta. Suosittelen mielenkiintoista alaa varauksetta kaikille ikään, sukupuoleen ja taustaan katsomatta. Mielestäni on tärkeää kertoa alan monipuolisista mahdollisuuksista myös nuorille, jotta saisimme houkuteltua lisää tulevaisuuden ammattilaisia – kyberturva-alalla eivät ihan heti lopu työt kesken, Tynjälä kannustaa.
Viivi Tynjälä aloitti tehtävässään marraskuussa 2022 ja hänen toimipaikkansa on Espoon Otaniemessä.
– Olemme erittäin iloisia, että saimme Viivin Check Pointille. Hänen laaja kontaktiverkostonsa, syväosaaminen tietoturvamarkkinasta sekä näytöt liiketoiminnan kasvusta takaavat, että Viivi on oikea henkilö varmistamaan kunnianhimoisen kasvumme Suomessa ja Baltiassa, kommentoi Check Pointin Pohjois-Euroopan johtaja Jukka Saarenmaa.
Lisätiedot:
Viivi Tynjälä, Country Manager, Finland and Baltics, Check Point Software Technologies,
viivit@checkpoint.com, p. 0400 411 530.
Haastattelupyynnöt: Päivi Savolainen, viestintäkonsultti, OSG Viestintä,
paivi.savolainen@osg.fi, p. 050 441 6068.
(Kuva: Markku Pajunen)
Seuraa Check Pointia:
Twitter: https://www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: https://blog.checkpoint.com
YouTube: https://www.youtube.com/user/CPGlobal
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies
LinkedIn Suomi: https://www.linkedin.com/showcase/check-point-software---finland