MITEN WINDOWS 11:N VOI HANKKIA?
Viime syksynä ennen julkaisua IT-alan uutisissa ihmeteltiin Windows 11:n tiukkoja laitteistovaatimuksia, mutta ne osoittautuivatkin lopulta löysemmiksi. Windows 11 voidaan nyt asentaa kaikkiin Windows 10 tietokoneisiin. Käytettyjä tietokoneita myyvä Taitonetti alkaa tuomaan tällä tuoreella käyttöjärjestelmällä olevia malleja myyntiin vähitellen. Pääset siis pian hankkimaan käytetyn laatukoneen entistäkin turvallisemmalla ja kauniimmalla käyttökokemuksella. Windows 11 on saatavilla Windows 10 laitteisiin ilmaisena päivityksenä Windowsin päivitysten kautta. Kaikkiin laitteisiin sitä ei kuitenkaan ole mahdollista saada päivityksenä. Päivityksen saatavuuden näet tietokoneeltasi painamalla Aloita > Asetukset > Windows päivitys > Tarkista päivitykset. Jos päivitys voidaan tehdä, se tulee näkyviin ominaisuuspäivityksenä. Mikäli laitteistovaatimukset päivitykseen eivät täyty, voidaan käyttöjärjestelmä kuitenkin asentaa Microsoftin edistyneiden ohjeiden mukaan.
MITKÄ OVAT KÄYTTÄJÄN KANNALTA ISOIMPIA MUUTOKSIA?
Microsoft on panostanut modernimpaan ulkoasuun Windows 11 käyttöjärjestelmää suunnitellessa. Myös Windows 10:n alkutaipaleella monen harmina ollut erillinen tablettitila on poistettu ja käyttökokemus on nyt yhtenäinen kaikilla laitteilla. Päivitetyn ulkoasun lisäksi myös äänimaailmaa on pehmennetty ja animaatiot ovat saaneet osakseen muutoksia.
Windowsin tuttu käyttökokemus ei ole kadonnut minnekään, joten Windows 11:n käyttö ei tuota minkäänlaisia ongelmia, jos on aikaisemmin käyttänyt Windows 10 käyttöjärjestelmää.
TEHTÄVÄPALKKI JA ALOITUSVALIKKO
Ensimmäisenä työpöytänäkymässä silmään pistää tehtäväpalkin sijoittelu. Windows 10 versiosta poiketen tehtäväpalkki on sijoitettu oletuksena keskelle. Tehtäväpalkista löytyy perustoimintoja, kuten haku, työpöydät, pienoissovellukset, Teams, Microsoft Store, Microsoft Edge, resurssienhallinta, ja sähköposti. Näihin painikkeisiin voidaan vaihtaa haluttuja toimintoja Windows 10:n tapaan.
Windows-kuvakkeen takaa aukeaa uudistettu aloitusvalikko, josta löytyy hakutoiminnon lisäksi kiinnitettyjä sovelluksia sekä ehdotuksia viimeksi käytetyistä ohjelmista ja tiedostoista. Aloitusvalikosta löytyy myös “Kaikki sovellukset” -painike, mistä saadaan auki perinteisempi aakkosjärjestyksessä oleva lista ohjelmista.
Uudistettu tehtäväpalkki sekä aloitusvalikko.
ULKOASU JA MUKAUTTAMINEN
Ulkoasu on saanut myös virkistäviä muutoksia. Ikkunoiden kulmat ovat pyöristettyjä ja kansionäkymät ovat ilmavampia. Myös kuvakkeet ovat saaneet uuden ulkoasun.
Kansionäkymä on aiempaa ilmavampi.
Windows 11 tarjoaa myös ulkoasun mukauttamiseen aiempaa parempia työkaluja liittyen etenkin teemoihin. Valmisteemoja on useita erilaisia ja niitä voi muokata hyvinkin yksityiskohtaisesti käyttäjän mieltymysten mukaisesti.
Kuvassa Windows 11:n tumma valmisteema.
IKKUNOIDEN SIJOITTELU
Ikkunoiden sijoittelu on saanut myös uusia käteviä ominaisuuksia. Kun osoittimen vie kansion laajennuskuvakkeen päälle, saa esiin muutamia vaihtoehtoja, jolla ikkunoita voi nopeasti kohdistaa tiettyyn kohtaan näyttöä annettujen mallien mukaan. Tästä on etenkin hyötyä moniajossa sekä useita näyttöjä käytettäessä kun ikkunoita ei tarvitse manuaalisesti sijoitella tai säädellä oikeaan kokoon.
Oikealta yläkulmasta on helppo valita ikkunoiden sijoittelu.
SISÄÄNRAKENNETTU DIRECT STORAGE
Myös pelaajille on hyviä uutisia, sillä Windows 11:ssa on sisäänrakennettu Direct Storage, joka on Microsoftin kehittämä uusi rajapinta, jonka avulla voidaan hyödyntää aiempaa paremmin modernien NVMe-SSD levyjen siirtonopeuksia. Tämän myötä pelien latausajat lyhenevät ja pelidataa voidaan siirtää suoraan grafiikkapiirille vaivaamalla muisteja ja prosessoria aiempaa vähemmän.
VIRTUAALISET TYÖPÖYDÄT
Microsoft on vienyt työpöytien toiminnallisuutta eteenpäin Windows 11 versiossa. Aloitusvalikosta löytyvän “Työpöydät" -painikkeen takaa työpöytiä on mahdollista luoda esimerkiksi elämän eri osa-alueille, kuten työhön, opiskeluun ja pelaamiseen.
Työpöytiä on helppo lisätä tarpeen mukaan.
KANNATTAAKO VAIHTAA UUDEMPAAN?
Fakta on se, että Windows 11 tulee korvaamaan Windows 10 käyttöjärjestelmän vuosien saatossa. Microsoft on kuitenkin ilmoittanut tukevansa Windows 10 versioita vuoteen 2025 saakka, jonka jälkeen päivityksiä tehdään harvemmin, eikä Microsoftin virallista tukea ole enää saatavilla. Tähän on kuitenkin vielä aikaa ja Windows 11 on vasta alkutaipaleellaan. Uutuudenviehätys houkuttelee varmasti monia kokeilemaan uutta versiota. Mutta kannattaako päivitys vai onko vanha parempi?
Vaikka Windows 11 sai päivityksiä ja uudistuksia monella saralla, perustoiminnallisuus ei kuitenkaan ole muuttunut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka koneeltasi löytyisi Windows 10, pystyt edelleen hoitamaan tehtäviäsi ja käyttämään tietokonetta niin kuin aina ennenkin. Windows 11 ei tuo yhtäkään sellaista ominaisuutta, mikä pakottaisi vaihtamaan uudempaan versioon.
Windows 10 on vuosien saatossa hiottu luotettavaksi ja varmuudella toimivaksi kokonaisuudeksi. Uuteen Windows 11 versioon päivitettäessä erilaisiin bugeihin ja yhteensopivuusongelmiin voi sen tuoreutensa vuoksi törmätä. Esimerkiksi monille ohjelmille ei välttämättä löydy vielä Windows 11 tukea ja näin ollen takeita ohjelman toimivuudesta ei ole.
Kannattaako päivittäminen Windows 11 versioon siis? Päivityksen voi huoletta tehdä, mikäli on valmis hyväksymään tuoreen version lastentaudit, suppeamman ohjelmistotuen ja muut mahdolliset eteen tulevat ongelmat. Uusi käyttöjärjestelmä on houkutteleva vaihtoehto monille, ja Windows 11 tarjoaa virkistävän modernin käyttökokemuksen useilla kätevillä ominaisuuksilla ja piristetyllä ulkoasullaan.
Windows 10 version käyttämistä voi jatkaa turvallisin mielin. Tukea on saatavilla pitkäksi aikaa ja suurin osa ohjelmistokehityksestä tehdään edelleen ensisijaisesti Windows 10 käyttäjiä ajatellen. Tuttu ja turvallinen Windows 10 tulee palvelemaan uskollisesti vielä vuosien ajan.