EU:n parlamentti ja neuvosto pääsivät sopuun ilmastolaista, joka asettaa EU:n päästövähennystavoitteet vuodelle 2030. Päästövähennystavoite on kompromissi, jossa yön neuvotteluiden tuloksena huomioidaan myös metsien nielut. Kompromissitavoite on 55%, ja lisäksi sovittiin 52,8%:n tasosta, johon pitää yltää nieluista riippumatta.
Suomen kannalta asetettu tavoite ei merkitse painetta vauhdittaa omia päästövähennyksiä, jotka ovat jo kunnianhimoiset, mutta se haastaa eurooppalaiset kilpailijamaat tulemaan samalle viivalle ja investoimaan puhtaaseen tuotantoon.
- Keskeistä Suomen kannalta on se, että teollisuudelle tulee selkeämmät raamit, joissa suunnitella tulevia investointeja, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. – Ilmastotavoitteen kiristyminen on jo nostanut päästöoikeuksien hintoja merkittävästi viime kuukausina, ja vahvistunut päästökauppa tulee edelleen kirittämään ilmastotoimenpiteitä niin energian tuotannossa kuin sen käytössäkin, Leskelä arvioi.
- Vahva päästökauppa tarkoittaa, että kotimaisia politiikkatoimia tarvitaan vähemmän ja suomalaisilla toimijoilla on tasapuolisempi kilpailuasetelma. Tämä on tärkeä huomioida ilmasto- ja energistrategian valmistelussa, Leskelä painottaa.
Päästökaupan suorat vaikutukset tuntuvat erityisesti niissä maissa, joissa kivihiilellä on merkittävä osuus energiantuotannossa. Päästökauppa tulee vauhdittamaan kivihiilestä luopumista. Päästökaupan vahvistuminen on tärkein syy sille, että energiantuottajat ovat nyt nopeasti luopumassa turpeen käytöstä.
Suomalainen ratkaisu päästötavoitteiden konkretisoimiseksi on ollut toimialakohtaiset vähähiilisyyden tiekartat, jotka julkaistiin viime keväänä. Niiden mukaan eri toimialat tulevat saavuttamaan päästövähennystavoitteet lisäämällä sähkön käyttöä. Sähköntuotannon päästöt ovat hyvin vähäisiä jo nyt.
- Suomalainen tiekarttatyö on hyvä esimerkki muillekin, toteaa energiantuotannon tiekartoista vastannut Energiateollisuus ry:n asiantuntija Jukka Makkonen. - On olemassa merkkejä siitä, että Euroopassa lähdetään seuraamaan samaa mallia. Tärkeä askel olisi myös se, että liikenteessä ja lämmityksessä siirryttäisiin päästökauppaan samalla tavalla kuin muilla sektoreilla toimitaan jo, Makkonen jatkaa.
Lisätietoja: Jukka Leskelä, toimitusjohtaja, Energiateollisuus ry, p. 050 593 7233
Jukka Makkonen, asiantuntija, Energiateollisuus ry, p. 040 702 8634