Quantcast
Channel: Koulujen digitalisaatiota pitää johtaa - ePressi
Viewing all 1668 articles
Browse latest View live

Väitöskirja: Tulevaisuuden uusi todennäköinen ammatti on toimia 100:n robotin esimiehenä, mutta pysyykö johtaminen perässä?

$
0
0

Tulevaisuuden uusi todennäköinen ammatti on toimia 100:n robotin esimiehenä, mutta pysyykö johtaminen perässä?  Juuri valmistuneessa väitöskirjassa digitaalisesta murroksesta Riitta Bekkhus (FM) tarkastelee liiketoiminnan digitaalista murrosta sekä sitä, kuinka tämä ilmiö luo uudenlaisia hybridiyrityksiä uusine työntekijärooleineen, työtehtävineen ja oppimisympäristöineen. 

Väitöskirjan aihe on hyvin ajankohtainen, sillä digitaalisuus muokkaa parhaillaan ihmisten arkipäivää sekä työelämää. Digitaalinen murros luo mahdollisuuksia perinteisille yrityksille, mutta se luo myös samalla uusia haasteita.

 

Tutkimus on tuottanut käytännönläheisen prosessimallin kuvaamaan digitaalisen murroksen kolmea eri vaihetta: esi-, murros- ja jälkivaihetta. Prosessimalli neuvoo, miten yrityksen pitäisi kussakin murroksen vaiheessa toimia ja mitä ottaa huomioon. Mallin mukaan tärkeätä on synnyttää uudenlaisia innovatiivisia oppimisympäristöjä ja johtamiskäytäntöjä, jotka auttavat johtamaan murrosta siten, että organisaatio motivoituu käyttäytymään sekä tehokkaasti että innovatiivisesti.

Organisaatioiden työtehtävät ja roolit tulevat muuttumaan esim. robotiikan yleistyessä. ”Tulevaisuudessa yhtenä yleisenä ammattina saattaa olla mm. toimiminen sadan robotin esimiehenä”, kertoo juuri väittelevä Riitta Bekkhus. Kun robotit tulevaisuudessa tekevät rutiinimaiset työtehtävät, kuten laaduntarkastustehtävät, niin ihmisille jää työtehtävät, jotka vaativat innovointia, moraalista ymmärrystä sekä empatiakykyä. Uudet digitaaliset työntekijät, eli ohjelmistorobotit uusine tehokkaine rutiineineen pakottavatkin yritykset uudelleen räätälöimään perinteisiä työntekijäroolejaan ja työtehtäviään.

Mutta pysyykö johtaminen muutoksen perässä. Myös johtamisen käytäntöjen on muututtava. Mittarikeskeinen ihmisten johtaminen on perua teolliselta vallankumousajalta ja niiden käyttö tulevaisuudessa ihmisten johtamisessa onkin lähes järjetöntä, kun robotit hoitavat tehokkuusvaatimukset ja laadunvalvonnan.  ”Tulevaisuudessa tarvitaankin uudenlaista johtajuutta, joka raivaa innovoinnin esteet, sallii kyseenalaistamisen ja antaa vapauden uudistaa olemassa olevia tavoitteita, rutiineja, palveluja ja tuotteita”, muistuttaa Bekkhus.

Tarvitaan myös uudenlaisia oppimisympäristöjä. ”Työntekijöille täytyy luoda työympäristöjä, joissa on lupa kyseenalaistaa, testata uusia ideoita, epäonnistua, informoida vapaasti sekä jakaa vastuuta niille, jotka eniten asiasta tietävät”, ohjaa Bekkhus. ”Työntekijöiden motivointi ja palkitseminen täytyykin sitoa kykyyn uudistaa. Tämän hetkiset ylhäältä alas johdettavat organisaatiot, joita mitataan tehokkuus ja laatumittareilla eivät siis edesauta onnistunutta digitaalista murrosta, joka vaatii organisaation kykyä kyseenalaistaa, innovoida ja eksperimentoida.”

Tutkimus pureutuu myös organisaatiomittareiden sopivuuteen murroksen johtamisessa. ”Tällä hetkellä käytössä olevat IT palveluiden tehokkuus- ja laatumittarit ovat sopimattomia murroksen johtamiseen”, kertoo Bekkhus. Esimerkiksi alalla yleisesti käytössä oleva IT mittaristo ei sovellu digitaalisen murroksen johtamiseen, sillä vain 3,6% mittareista mittaa toiminnan innovointikykyä. Johto, joka siis liiaksi keskittyy näiden mittareiden tuijottamiseen, varmistaa vain nykyisen liiketoimintamallinsa toimivuuden. Näin organisaatiolta jää helposti huomaamatta murroksen tuomat mahdollisuudet.

On tärkeätä myös pystyä toimimaan kahden liiketoimintamallin keskellä muistuttaa Bekkhus. Nykyinen liiketoimintamalli on pidettävä tuottavana, jotta sen tuotot mahdollistaisivat uuden digitaalisen liiketoimintamallin kehittämisen.

Riitta Bekkhus (49v) on Filosofian maisteri (FM) Helsingin Yliopistolta Tietojenkäsittelytieteen laitokselta. Väitöskirjan päätavoitteena on lisätä tietotaitoa miten digitaalista murrosta pitäisi hallita. Tulevaisuudessa Bekkhus toimii myös liikkeenjohdonkonsulttina Kissconsulting oy:ssä auttaen yrityksiä löytämään uusia johtamisen tapoja menestyäkseen muuttuvassa maailmassa. Bekkhus on toiminut aiemmin mm. projektijohtajana, laatujohtajana sekä liiketoiminta-arkkitehtina isoissa pohjoismaisissa yrityksissä, kuten Tiedolla ja Nokialla Suomessa sekä Telenorilla Norjassa.

Lisätietoja:

Väittelijä Riitta Bekkhus, p. +358-400-131798, riitta.bekkhus@kissconsulting.fi

Kissconsulting@kissconsulting.fi

Väitöstilaisuus 15.12 klo.12.00 Chydeniassa, Runeberginkatu 22-24, 1.krs:n salissa PWC. 


9 –vuotias pelasti kodin alkusammutuksella - Safetum lahjoittaa sammutuspeitteitä lapsiperheille

$
0
0

Lapsiperheissä tapahtuneet Vuosaaren ja Raahen vakavat tulipalot ovat puhutelleet koko Suomea. Turussa lokakuussa yksin kotona ollut 9-vuotias tyttö pelasti kodin ja perheen lemmikit sammuttamalla palamaan syttyneen mikroaaltouunin sammutuspeitteellä. Alkusammutuksen jälkeen tyttö oli oikeaoppisesti soittanut hätäkeskukseen ja opastanut palokunnan paikalle.

”9-vuotiaan tytön mallisuoritus osoittaa, miten alkusammutuksella voidaan pelastaa ihmishenkiä ja pelastaa koti suurilta vahingoilta, kertoo Safetum Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin.

”Tilastojen mukaan vuonna 2016 tulipaloissa ryhdyttiin alkusammutustoimenpiteisiin 1891 kertaa ja 87% tapauksista alkusammutuksella pystyttiin joko rajoittamaan tai sammuttamaan tulipalo. Alkusammutuksella voidaan todella torjua tulipaloja ja pienentää vahinkoja”, kertoo Jurvelin.

”Lapsiperheiden paloturvallisuus on tärkeä asia yrityksemme asiantuntijoille ja siksi haluamme olla osaltamme sitä edistämässä. Lahjoitamme Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta 100 kotiin sammutuspeitteen. Lahjoituksellamme haluamme tuoda koteihin hyvää joulumieltä ja edistää paloturvallisuutta”, kertoo Jurvelin.

”Tapaamme näin joulun alla paljon lapsiperheitä eri tilaisuuksissamme. Tiedämme, että nämä sammutuspeitteet menevät todella tarpeeseen. On hienoa, että saamme viedä turvallista joulumieltä lapsiperheille, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhetoiminnan päällikkö Virpi Heinola.

”Turvallinen joulumieli ja iloinen joulu on jokaisen oikeus”, päättää Jurvelin.

Tiesitkö, miten matkapuhelintasi pitäisi oikeasti käyttää?

$
0
0

Luimme suurella mielenkiinnolla muutama päivä sitten Ilta-Sanomien ansiokkaan jutun otsikolla; “Tiesitkö, miten raastin­rautaa pitäisi oikeasti käyttää?” (https://www.is.fi/ruokala/art-2000005487333.html) Jutussa selvisi, että isoista rei’istä tulee isoa silppua, keskikokoisista keskikokoista ja pienistä pientä. Me iHelpillä haluamme kantaa kortemme kekoon, ja kerromme nyt miten matkapuhelintasi pitäisi oikeasti käyttää.

Perinteisessä matkapuhelimessa on mahdollisuus soittaa puheluita. Mutta osaatko soittaa niitä?

Klassinen matkapuhelin pitää sisällään mahdollisuuden soittaa puheluita. Siitä huolimatta useimmat meistä käyttävät yleensä vain sen yhtä puolta. Sitä, joka päästää sinut katsomaan internetistä kissavideoita. Internetistä ja kissavideoista tarkemmin myöhemmissä jutuissamme.

Tämä johtuu yleensä siitä, ettemme tiedä, miten matkapuhelimen muita puolia kannattaisi käyttää. Siksipä kerromme, mihin matkapuhelimen eri puolet on tarkoitettu.

Puoli, jota käytät eniten

Se matkapuhelimen puoli, jossa on internetin kuva, on varmasti kaikista tutuin ja käytetyin. Sillä katsoo esimerkiksi sopivia kissa- tai koiravideoita.

Kyseinen sivu sopii erityisen hyvin myös muiden eläinvideoiden katsomiseen. Kokeile katsoa sillä esimerkiksi näitä kiljuviavuohia!

Puoli, jolla voit lähettää viestejä

Tätä puolta voi käyttää pitkälti samalla tavalla kuin edellistäkin. Ero näkyy enimmäkseen vain viestien muodossa.

Mutta jos käyttää tätä puolta kissavideoiden lähettämiseen, täytyy muistaa, että isot videot latautuvat hitaasti. Näin ollen tällä puolella lähetettyjä eläinvideoita ei kannata katsoa hd-tasoisena.             


Kohta, jossa on pienet, kirjain- ja numeronäppäimet

Tämä matkapuhelimen puoli vaikuttaa luultavasti kaikista hermostuttavimmalta. Se on täynnä erilaisia merkkejä ja symboleita, eikä siihen tee juurikaan mieli koskea.

Tälläkin matkapuhelimen puolella on silti tehtävänsä. Erityisen passeli se on puheluiden soittamiseen, kuten taksin tilaamiseen. Sen avulla taksi tulee paikalle sovitusti, jopa ajallaan.

Näppäimiä ei pidä kuitenkaan painaa liian lujaa matkapuhelinta vasten, vaan ikään kuin koskettaa niitä kevyesti.

Sivu, jolla on kameran kuva

Matkapuhelimen kamera sopii erityisesti esimerkiksi kuvien ottamiseen. Sillä saat otettua kuvia esimerkiksi kissastasi, joita voit jakaa vaikka internetiin.

Elokuvien kuvaamiseen tätä puolta ei pidä kuitenkaan käyttää, videoista kun harvoin tulee toivotun laatuisia.

Muista myös muut kertomamme matkapuhelinkikat, jotka kerromme myöhemmin! Lue jatkossa, kuinka matkapuhelinta kannattaa käyttää voin kanssa ja miten teet sillä vihannesriisiä. 

 

iHelp on valtakunnallisesti toimiva älypuhelin- ja tablethuoltoliike. Kauttamme saat huolto- ja korjaustyöt mm. iPhone, iPad, Huawei, Samsung, Sony, LG, Lumia ja OnePlus –laitteisiin. 

Tässä on Adoben Suomi 100 -valokuvakisan voittaja

$
0
0

Adobe järjesti tänä syksynä Suomessa valokuvakilpailun, jonka tavoitteena oli tuoda Adobe Stock -palveluun Suomea uudella tavalla esitteleviä kuvia. Voittajakuva onnistui tallentamaan mereltä nousevan sumun peittämää kaupunkimaisemaa. Syksyn aikana Adobe Stockiin ladattiin noin 10 000 Suomi-kuvaa.

Adobe kunnioitti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa kutsumalla kaikki luovat suomalaiset tuomaan oman näkemyksensä Suomesta Adobe Stock -kuvapalveluun. Kilpailun voittaja on nyt valittu tuhansien kilpailukuvien joukosta. Kilpailun tuomariston mukaan Gennadi Kurushinin ottama kuva erottui seesteisellä tunnelmallaan, harmonisilla ja herkillä värisävyillään sekä tasapainoisella sommittelullaan.

“Otin kuvan paluumatkalla Suomenlinnasta, kun sumu nousi mereltä peittämään kaupunkia. Tutun maiseman peittyminen usvaan sai Helsingin rannikon näyttämään vesivärimaalaukselta. Sumun ja hiljaisen kaupunkimaiseman harvinainen yhdistelmä inspiroi minua ottamaan kuvan, joka heijastaa päivän epätodellista tunnelmaa”, kilpailun voittaja Gennadi Kurushin kertoo ottamastaan kuvasta.

“Suomi on saavuttanut paljon viimeisen 100 vuoden aikana, mutta saavutuksista arvostan erityisesti toimia luonnonsuojelemiseksi ja kansallispuistojen kehittämiseksi”, kertoo Kurushin. ”Suomessa on vielä lukuisia paikkoja, joissa en ole vieraillut. Se motivoi minua matkustamaan kamerani kanssa.”

Luonto inspiroi suomalaisia valokuvaajia

Voittajakuvan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat Adoben tuoteasiantuntija Tommi Luhtasen ohella valokuvaajat Antti Karppinen, Omar El Mrabt ja Tiina Törmänen.

Pääpalkinnon lisäksi tuomarit palkitsivat viisi kilpailuun osallistunutta kuvaajaa ohjelmistolisensseillä. Adoben kuvankäsittelyohjelmat käyttöönsä saivat Veikka Partanen, Jani Riekkinen, Riku Männistö, Tommi Talonen ja Jarmo Piironen, jotka taltioivat kuviinsa suomalaisia maisemia. Kaikki palkitut kuvat ovat nähtävissä kilpailun verkkosivuilla.

Adobe Stockiin ladattiin kilpailuaikana 16.8–17.11.2017 noin 10 000 Suomi-aiheista kuvaa, joista suurin osa kuvasi Suomen ainutlaatuista luontoa. Luonnon ohella valokuvaajia inspiroivat erityisesti Suomen vuodenajat, arkkitehtuuri ja kaupunkimaisemat sekä suomalainen ruoka.

Adobe Stock -kuvapalvelussa kuka tahansa voi myydä kuva- ja videosisältöä

Lähes 90 miljoonaa kuvaa ja videota kattava Adobe Stock on kahdessa vuodessa kasvanut yhdeksi maailman suurimmista kuvapalveluista. Stockin kautta käyttäjät voivat ammentaa myös Reutersin valtavasta ja käyttövapaasta kuva- ja videokokoelmasta. Stockiin kuviaan ladanneet käyttäjät voivat ansaita kuvillaan myymällä niitä esimerkiksi suunnittelijoiden ja yritysten käyttöön.

Lue lisää Adobe Stockista täällä.
Katso kaikki voittajakuvat kilpailujen kotisivuilta.

 

Lisätietoja:

Adobe Systems Nordic

Jes Schyum
+46 26 70 46 70
jschyum@adobe.com

Hill+Knowlton Strategies
Kia Yliperttula
+358 40 579 5913
kia.yliperttula@hkstrategies.com

Lingsoft terminologisena asiantuntijana Tietotermit-sanaston toteutuksessa

$
0
0

 

Mitä tarkoitetaan avoimella datalla tai massadatalla, entä monilukutaidolla tai tiedonlouhinnalla? Tietotermit-sanasto valottaa tietoon liittyviä uusia käsitteitä ja termejä. Lingsoftin toteuttama Tietotermit julkaistiin ensimmäisenä terminologisena sanastona Kansalliskirjaston Finto-sanastopalvelussa 11. joulukuuta 2017 osoitteessa www.finto.fi.

Tietotermit on laajaan käyttöön tarkoitettu tiedonhallinnan terminologinen sanasto, joka sisältää noin 140 käsitettä määritelmineen ja käsitekaavioineen. Tietotermien tarkoitus on selkeyttää viestintää ja tukea tiedonhallintaa ja sen kehittämistä niin julkishallinnossa kuin yrityksissäkin. Sanasto sisältää käännökset ruotsiksi ja englanniksi. 

”Projekti lähti liikkeelle julkisen hallinnon tietoarkkitehtuurityöstä. Kokonaisvaltainen semanttinen yhteentoimivuus edellyttää yhteistä ymmärrystä ihmisten, organisaatioiden ja järjestelmien kesken. Tietotermit on yhteentoimiva ja yhtenäinen sanasto, joka osaltaan lisää tätä yhteistä ymmärrystä ja antaa käsityksen tiedonhallinnan kokonaisuudesta”, sanoo neuvotteleva virkamies Anne Kauhanen-Simanainen valtiovarainministeriöstä.

Tietotermit-sanastoprojekti toteutettiin valtiovarainministeriön ohjauksessa. Lingsoft toimi projektissa terminologisena asiantuntijana ja vastasi prosessin ja työympäristön kehittämisestä. Tietojohtaminen ry osallistui projektiin sisältöasiantuntijana. Sanaston kommentointiin osallistui lisäksi sekä julkisen hallinnon että yksityisen sektorin tiedonhallinnan asiantuntijoita.

Tietotermit-projektiin osallistuminen on ollut Lingsoftille strategisesti merkittävä asia, ja yhteistyö eri tahojen välillä oli erinomaista. Hankkeessa yhdistyvät innovatiivisella tavalla perinteinen terminologinen sanastotyö sekä semanttisen verkon teknologiat, jotka luovat lisämahdollisuuksia sanastojen jatkokehitykseen ja tehokkaaseen hyödyntämiseen”, sanoo palvelujohtaja Riikka Heikkilä Lingsoftista.

Projektin aikana Kansalliskirjaston Finto-tiimi kehitti Fintoon ominaisuuksia, joiden ansiosta terminologisia sanastoja ja niihin liittyviä käsitekaavioita voidaan julkaista Fintossa. Tietotermit on ensimmäinen Fintossa julkaistu terminologinen sanasto. 

 

Lisätietoja:

Riikka Heikkilä, Lingsoft Language Services Oy, palvelujohtaja, riikka.heikkila(at)lingsoft.fi

Anne Kauhanen-Simanainen, neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö, anne.kauhanen.simanainen(at)vm.fi

Pirjo Kainu, Tietojohtaminen ry, pirjo.kainu(at)gmail.com

Tuomas Palonen, tietoasiantuntija, Finto-palvelu/Kansalliskirjasto, tuomas.palonen(at)helsinki.fi

Väitös: Johtaminen laahaa digitransformaation perässä

$
0
0

Tuoreessa Aalto yliopiston väitöksessä todetaan, että johtaminen ei ole pysynyt mukana digitaalisen murroksen nopeassa vauhdissa. Vastavalmistuneen väitöskirjan mukaan mittarikeskeinen ihmisten johtaminen on perua teollisen yhteiskunnan alkuajoilta ja mittareiden käyttö tulevaisuudessa ihmisten johtamisessa onkin lähes järjetöntä, kun robotit hoitavat tehokkuusvaatimukset, rutiinitehtävät ja laadunvalvonnan.

Erityisesti tavoitteiden asettamisessa ja niiden saavuttamisen seurannassa ollaan kaukana vaaditusta tasosta. ”Tällä hetkellä esimerkiksi käytössä olevat IT-palveluiden tehokkuus- ja laatumittarit ovat sopimattomia murroksen johtamiseen”, toteaa Bekkhus. Tutkimuksen mukaan alalla yleisesti käytössä oleva mittaristosta vain 3,6 % mittaa tai ohjaa toiminnan innovointikykyä.

"Johto, joka siis liiaksi keskittyy näiden olemassa olevien mittareiden tuijottamiseen, varmistaa vain nykyisen liiketoimintamallinsa toimivuuden. Näin organisaatiolta jää helposti huomaamatta murroksen tuomat mahdollisuudet", kiteyttää Bekkhus.

”Tulevaisuudessa tarvitaan uudenlaista johtajuutta, joka raivaa innovoinnin esteet, sallii kyseenalaistamisen ja antaa vapauden uudistaa olemassa olevia tavoitteita, rutiineja, palveluja ja tuotteita”, muistuttaa Bekkhus.”Työntekijöille täytyy luoda työympäristöjä, joissa on lupa kyseenalaistaa, testata uusia ideoita, epäonnistua, jakaa tietoa vapaasti sekä antaa vastuuta niille, jotka eniten asioista tietävät”, ohjaa Bekkhus.

"On tärkeätä myös pystyä toimimaan kahden liiketoimintamallin välissä", muistuttaa Bekkhus. Nykyinen liiketoimintamalli on pidettävä tuottavana, jotta sen tuotot mahdollistaisivat uuden digitaalisen liiketoimintamallin kehittämisen.

Bekkhus on toiminut aiemmin mm. projektijohtajana, laatujohtajana, prosessiomistajana sekä liiketoiminta-arkkitehtina isoissa pohjoismaisissa IT-alan yrityksissä sekä Suomessa että Norjassa. Tulevaisuudessa Bekkhus toimii liikkeenjohdon konsulttina Kissconsulting oy:ssä auttaen yrityksiä löytämään uusia johtamisen tapoja menestyäkseen muuttuvassa maailmassa. Tutkimus on tuottanut käytännönläheisen prosessimallin kuvaamaan digitaalisen murroksen kolmea eri vaihetta, joka antaa neuvoja, miten yrityksen pitäisi kussakin murroksen vaiheessa toimia ja mitä ottaa huomioon.

Vastaväittäjänä toimi professori Reima Suomi (Turun yliopiston kauppakorkeakoulu) ja tilaisuuden kustoksena professori Matti Rossi.

Lisätietoja ja haastattelut: 

Riitta Bekkhus, p. +358-400-131798, riitta.bekkhus@kissconsulting.fi

kissconsulting@kissconsulting.fi 09-62270090

Akun vaihtaminen Apple iPhone puhelimissa voi nopeuttaa sen toimintaa

$
0
0

Suomen johtava mobiililaitteiden huoltoon ja korjauksiin erikoistunut iHelp Finland Oy on suorittanut testaukset Apple iPhone 6S puhelimella, jonka perusteella voidaankin osoittaa, että puhelimen suorituskyky alenee merkittävästi, mikäli siinä on vanha akku.

Kiinnostuimme asiasta, kun asiakaspalveluumme tuli enenevässä määrin asiakkaita, joiden ongelmana oli, että Apple iPhone 6 -sarjan puhelin oli tullut hitaaksi. Samalla havaitsimme myös, että asiakkaamme antoivat palautetta, että puhelimen toiminta oli muuttunut merkittävällä tavalla nopeammaksi ja vakaammaksi akun vaihdon jälkeen.

Toteutimme testaukset Apple iPhone 6S puhelimella, johon asensimme useita eri ikäisiä akkuja, testauksen aikana. Testin lopputuloksista voidaankin selkeästi tehdä johtopäätös, että puhelimen suorituskyky alenee merkittävästi mikä siinä on vanha ja kulunut akku.

”Apple iPhone 6S, johon oli asennettu 16 kuukauden ikäinen akku, oli suorituskyvyltään lähes vastaava kuin, että se olisi ollut alhaisen virran tilassa jatkuvasti, vaikka sen akku olisikin täyteen ladattuna.”

Vesa-Pekka Venho, iHelp Finland Oy

Lisätietoja testauksesta ja kattava yhteenveto asiasta on luettavissa verkkosivulla olevasta Blogista. Linkki artikkeliin: https://ihelp.fi/blogi/hidastunut-iphone/

Testauksesta laadittuun videokoosteeseen voi tutustua: https://www.youtube.com/watch?v=4kuVoMFVAJA&feature=youtu.be


iHelp Finland Oy
on valtakunnallisesti toimiva mobiililaitteisiin erikoistunut huoltoliike, jolla on maan kattava huoltoliikeverkosto.

Doktorsavhandling: Nuvarande lederskapstekniker hindrar digital transformation

$
0
0

Enligt en nyligen publicerad doktorsavhandling  från Aalto Universitetet, har inte nuvarande ledarskapstekniker utvecklats i takt med den digitala revolutionen.

Dagens ledarskapstekniker utvecklades under den första industriella revolutionen. Tekniken som baserar sig på effektivitets - och kvalitetsmått är öförenlig med dagens snabba digitala utveckling. Att i framtiden använda dessa mått för att leda människor resulterar i en näst intill absurd situation eftersom robotar kommer att hantera alla rutinuppgifter, effektivitetskrav och kvalitetskontroller.  

    

"Till exempel, allmänt använd nyckelindikatorer som mäter effektivitet och kvalitet av IT-tjänster, är olämpliga att användas under digital transformation", säger Bekkhus. Fokus läggs då enbart på existerande tjänster och inte på innovation eftersom endast 3,6% av dessa indikatorer mäter organisationens förmågan att uppfinna, enligt studien.

"En affärsledning som fokuserar för mycket på dessa befintliga indikatorer, fokuserar på att garantera de nuvarande affärsmodellernas funktioner och kan lätt missa möjligheter som nya digitala tekniker kan erbjuda", säger Bekkhus.


"I framtiden behöver vi explorativt ledarskap, som eliminerar hinder för innovation, uppmuntrar kritisk reflektion och som ger medarbetare frihet att förnya befintliga mål, rutiner, tjänster och produkter", påpekar Bekkhus. "Ledaningen måste skapa arbetsmiljöer för de anställda som uppmuntrar arbetstagaren att ifrågasätta, testa nya idéer, misslyckas utan följder, dela information fritt samt ge ansvar till dem som är sakkunniga ", säger Bekkhus.

"Det är också viktigt att kunna arbeta med två affärsmodeller," påminner Bekkhus. Den nuvarande affärsmodellen måste hållas i gång för att dess intäkter ska kunna användas för att utveckla den nya  digitala affärsmodellen.

Bekkhus har tidligare arbetat som projektledare, kvalitetschef, processägare och affärsarkitekt i stora nordiska IT-företag i både Finland och Norge. I framtiden kommer Bekkhus att arbeta som managementkonsulent i Kissconsulting oy för att hjälpa företag att hitta nya sätt att leda i en förändrade värld. Forskningen har skapat en pragmatisk processmodell för att beskriva de tre stadierna av digital transformation som ger råd om hur företaget ska agera under varje steg av transformationen och vad man ska ta hänsyn till.


Opponent var professor Reima Suomi (från Åbo Universitet/Ekonomi) och kustos (ordförande) professor Matti Rossi (från Aalto Universitet/Ekonomi).
Mer information och intervjuer:
Riitta Bekkhus, tel. + 358-400-131798, riitta.bekkhus@kissconsulting.fi
kissconsulting@kissconsulting.fi   09-62270090


Suomalainen pelitutkimus on vahvassa nousussa

$
0
0

Pelitutkimus on sekä monitieteinen tutkimusala että nuori akateeminen oppiaine, jonka parissa toimivien tutkijoiden huomion keskiössä on digitaalisten pelien erityisluonne. Pelien ja pelaamisen moniulotteisuus tulee esiin tarkasteltaessa niitä esimerkiksi taiteellisina, teknisinä, sosiaalisina, kulttuurisina tai taloudellisina ilmiöinä.

Suomalainen pelitutkimus on vahvassa nousussa: Suomessa järjestetään merkittäviä alan tapahtumia, tänä vuonna avautunut Pelimuseo tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet muun muassa tutkimusaineiston keruulle ja Suomen Akatemia valitsi pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikköohjelmaansa.

Juuri ilmestyneessä, järjestyksessään yhdeksännessä Pelitutkimuksen vuosikirjassa käsitellään pelaamisen elinkaarta ja pelien merkityksiä elämän eri vaiheissa, verkkoroolipeligenren muutosta World of Warcraftin pelaajien näkökulmasta sekä gamescapeja, joissa pelaaminen yhdistyy välipalojen kulutuskäytäntöihin.

Henna Syrjälän ja kumppaneiden Foodscapeista gamescapeiksi -artikkelissa raportoidut tulokset rikkovat tehokkaasti varsin yleistä oletusta pelaajien epäterveellisistä ruokailutottumuksista, sanoo Pelitutkimuksen vuosikirjan päätoimittaja Raine Koskimaa.

Vertaisarvioitujen tutkimusartikkelien lisäksi vuosikirja sisältää arvion kirjasta Ylistetyt, rakastetut, paheksutut, unohdetut. Avauksia suomalaisen pelihistorian laajaan kirjoon, joka pohjautuu Mediamuseo Rupriikin suomalaista pelihistoriaa esitelleeseen näyttelyyn.

Vuosikirjan katsausartikkeleissa puolestaan tarkastellaan suomalaisen Aapelin Minigolfin aktiivista pelaajayhteisöä ja Go-lautapelin harrastusta Suomessa.

– Go-lautapeliä pidetään yhtenä maailman vanhimmista peleistä, mutta sen harrastus Suomessa on jäänyt vähäiselle huomiolle. Tältä osin Pirkko Luoman katsaus Go-peliin Suomessa on hyvin valaiseva, Koskimaa huomauttaa.


Jyräävätkö zombit Pokémon GO:n?

Pelitutkimuksen vuosikirjan Pokémon GO -teemaosiossa esitellään viiden katsausartikkelin kautta suomalaista Pokémon GO -tutkimusta ja sen keskeisiä havaintoja.

– Pokemon GO:n jalanjäljissä on tulossa kaksi uutta lisätyn todellisuuden peliä. Toinen kytkeytyy Harry Potterin fantasiamaailmaan, toinen on Walking Dead -aiheinen zombiepeli, jonka toteuttaa suomalainen Next Games. Mielenkiinnolla seurataan, saavatko nämä aikaiseksi Pokémon GO:n kaltaisen ilmiön. Suomalaisittain ajankohtainen aihe on myös se, millaisia seurauksia rahapeliyhtiöiden eli Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton fuusiolla tulee olemaan, Koskimaa kertoo.

Koskimaa nostaa esiin myös e-urheilun ja pelistriimit, joiden suosio on kasvanut hurjaa vauhtia.

– Näiden ilmiöiden tutkimuksessa ollaan Suomessa oltu aktiivisia jo jonkin aikaa. Toivottavasti saamme tästä tutkimuksesta artikkeleita ensi vuoden Pelitutkimuksen vuosikirjaan, Koskimaa sanoo.

Pelitutkimuksen vuosikirja 2017: http://www.pelitutkimus.fi/vuosikirja-2017


Lisätietoja:

Professori, Pelitutkimuksen vuosikirjan päätoimittaja Raine Koskimaa
040 840 5968
raine.koskimaa@jyu.fi

Pelitutkimuksen vuosikirja on vertaisarvioitu, avoin tiedejulkaisu. Pelitutkimuksen vuosikirjan päätoimittaja on professori Raine Koskimaa Jyväskylän yliopistosta. Toimituskuntaan kuuluvat lisäksi professorit Frans Mäyrä (Tampereen yliopisto) ja Jaakko Suominen (Turun yliopisto), apulaisprofessori Olli Sotamaa (Tampereen yliopisto), tutkijatohtori Jonne Arjoranta (Jyväskylän yliopisto) sekä yliopisto-opettaja Usva Friman (Turun yliopisto).

Tekoälyllä kohti nanomateriaalien tutkimusta

$
0
0

Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeelle merkittävän, noin 840 000 euron rahoituksen, jossa tutkitaan nanopartikkelien rakenteiden ennustamista tekoälyä hyväksi käyttäen. Tutkimus toteutetaan Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen akatemiaprofessori Hannu Häkkisen ja Informaatioteknologian tiedekunnan professori Tommi Kärkkäisen tutkimusryhmien yhteistyönä.

Rahoitus myönnettiin Suomen Akatemian Tekoälyn uudet sovellukset fysikaalisten tieteiden ja tekniikan tutkimuksessa (AIPSE) –ohjelmasta.Projektin tavoitteena on saavuttaa läpimurto nanomateriaalien laskennallisessa tutkimuksessa kehittämällä uusia, tekoälyyn perustuvia algoritmeja ja ohjelmistoja nanomateriaalien rakenteiden luotettavaan laskennalliseen ennustamiseen.

Tutkimuksen tulokset auttavat kehittämään uudenlaisia nanopartikkeleja, joita voidaan käyttää esimerkiksi biologisessa kuvantamisessa, katalyysireaktioissa ja biologisina ilmaisimina. Tuloksena saatavat uudet algoritmit ja ohjelmistot tulevat hyödyttämään nanomateriaalien rakennetutkimusta myös laajemmin.” kertoo akatemiaprofessori Hannu Häkkinen Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksesta.

Akatemiaohjelman tekoälyn uudet sovellukset fysikaalisten tieteiden ja tekniikan tutkimuksessa (AIPSE) tavoite on synnyttää tieteellisiä läpimurtoja hankkeissa, joissa korkeatasoinen tekoälytutkimus yhdistyy korkeatasoiseen fysikaalisen tieteen tai tekniikan tutkimukseen ja joissa tekoälyn rooli tutkimuksellisen läpimurron mahdollistajana on keskeinen.

Lisätietoa:

Jori Sistonen nimitetty InfoCaren palveluliiketoiminnan johtajaksi

$
0
0

 

Jori Sistonen aloittaa InfoCaren Palveluliiketoiminnan johtajana 2.1.2018 alkaen, Pekka Baun siirtyessä uusiin haasteisiin. Sistonen ottaa hoitaakseen palvelutuotannon, kumppaniyhteistyön ja liiketoiminnan kehityksen.

Sistosella on monipuolisesti kokemusta tuotannon johtamisen ja kehittämisen tehtävistä. Hän siirtyy InfoCarelle Elisalta, jossa hän on toiminut konesalituotannon päällikkönä. Aiemmin Sistonen on työskennellyt muun muassa Anvialla IT-palvelutuotannon vetäjänä. Uudessa tehtävässään hän raportoi InfoCaren toimitusjohtaja Pete Brusille
Jori Sistonen

Sistonen kuvaa vahvuuksinaan viestinnällisen otteen, muutoksen hallinnan ja päätösprosessit:

“Olen ollut pitkään pöydän toisella puolella asiakkaan roolissa ja uskon voivani vahvistaa InfoCaren tarjoamaa ja asiakaskokemusta entisestään. Laatu ja asiakkaan hyvinvointi ovat minulle liiketoiminnan kulmakiviä. Erittäin hienoa päästä InfoCaren tiimiin!”

Siirtyvä palveluliiketoiminnan johtaja Pekka Bau on ollut keskeisessä roolissa nostamassa InfoCarea sen nykyiseen tasaiseen kasvuvauhtiin ja talousasemaan. Hän on myös luotsannut työn laatua ja asiakaspalveluasennetta kohti nykyistä, kiitettävää tilannetta. Bau työskenteli tehtävässä keväästä 2015 alkaen.

”Kiitän Pekkaa näistä kasvun ja kehityksen vuosista, on ollut hienoa työskennellä rinnakkain ja rakentaa InfoCarea taloudellisesti ja laadullisesti seuraavalle tasolle. Odotan ilolla näkeväni, kuinka Jori tuo tähän yhtälöön oman osaamisensa ja vie InfoCarea uuden strategiamme mukaisesti eteenpäin”, sanoo Pete Brusi.

 

Lisätietoja: linkedin.com/in/jorisistonen/

Pete Brusi
Toimitusjohtaja
040-5869 320
pete.brusi@infocare.fi

Internet of Things arrives to animal health care

$
0
0

Devices connected to Internet are now part of our everyday life, as well as in small animal clinics. Provet Weight Check Point, developed by Finnish Net Solutions, has been eagerly adapted by clinics.

Internet of Things (IoT) means the expansion of the Internet network into devices and machines. Provet Weight Check Point is doing just that.

Automating a simple, constantly repeating routine is of interest to everyone. If the clinic has 10,000 animals to be weighed each year and each animal’s weighing, saving the weight, and microchip reading takes 1 minute, then automating this step saves 10,000 minutes per year, i.e. 20 working days a year. Managing the job automatically saves both staff time and considerable money.

Provet Weight Check Point is a combination of scales and microchip reader. When a customer comes to the clinic, he puts the animal on the scale and reads the microchip. By pressing the button, Weight Check Point automatically saves the weight to Provet, the clinic’s browser-based ERP system.

At the same time, the chip is automatically checked. In Sweden, for example, insurance companies are keen to ensure that the animal’s chip is checked every time it visits the clinic.

Logging the weight manually always includes a risk of error. In addition to saving time, the number of faulty entries in the clinic decreases.

”Provet Weight Check Point has received an enthusiastic reception, and it is becoming increasingly common in Finnish small animal clinics. The positive experiences of the test users about saving time and money have convinced others, and now there is interest in other European countries, as well. Weight Check Point will hence be taken for trial use in other countries”, says FNS CEO Janne Huttunen.

More info:

Janne Huttunen, CEO, Finnish Net Solutions, janne.huttunen@fns.fi, +358 40 5892 468

Juha Huttunen, COO, Finnish Net Solutions, juha.huttunen@fns.fi, +358 50 439 8983

Suomen suurimmalla rakennustyömaalla Triplassa rakennusvalvonta toimii

$
0
0

Helsingin Pasilassa YIT urakoi Suomen tällä hetkellä mittavinta rakennustyömaata. Merkittävässä roolissa on rakennusvalvonta, jossa on käytössä resursseja säästävä mobiilidokumentointityökalu. Sen avulla vastaava mestari ja rakennusvalvoja kommunikoivat saumattomasti, muut sidosryhmät mukaan lukien.

Helsinki laajenee Pasilaan. Uusi uljas alue tulee olemaan kaupan, kulttuurin, liike-elämän ja liikenteen keskus. Nimekseen se saa Tripla.

Triplaan tulee myös 430 asuntoa, joiden vastaavana mestarina toimii YIT:llä Mika Kosonen. Niiden rakennusvalvonnasta vastaa talon ulkopuolinen toimija RIT Rakentajain Insinööritoimisto Oy.

Resurssien säästöä

- Jos esimerkiksi kaide puuttuu työmaalta, siitä on helppo ottaa kuva kellonajalla ja päivämäärällä varustettuna. Sama pätee myös muihin puutteisiin. Jos haluan, voin kirjoittaa tai sanella faktaa samaan tiedostoon. Painan nappia ja lähetän, selvittää Rakentajain Insinööritoimisto Oy RIT:n rakennuttajakonsultti Mika Mustonen.

Samanaikaisesti YIT:n vastaava mestari Kosonen saa tiedon puuttuvasta kaiteesta ja korjaa asian tuota pikaa. Hommat rokkaa, aikaa säästyy ja asiat etenevät jouhevasti.

Herroilla on käytössään aikaa ja resursseja säästävä mobiilidokumentointityökalu Kotopro, jonka avulla vain yhdellä napinpainalluksella pystyy lähettämään haluttuja dokumentteja kaikille asianosaisille.

Positiivista palautetta

YIT vastaava mestari Kosonen äityy myös kehumaan hänelle uutta mobiilidokumentointityökalua.
- Miellä on käytetty rakennusvalvonnassa Kotoprota muilla työmailla. Olen kuullut siitä positiivista palautetta. Nyt saimme sen myös Triplaan, jossa on huikea määrä erilaista dokumenttia.

Kosonen lisää, että ennen tuli kasoittain paperia. Paperit olivat aina jossain muualla kun niitä tarvittiin. Nyt ei ole papereita ja kaikki tieto on kaikkien saatavana "on line". Se helpottaa työtä ja säästää aivan valtavasti resursseja.

Sähköpostilla tieto ei kulje

Mustonen tietää alansa sähköpostihaasteet kokemuksesta. Rakennuskohteeseen liittyvä tieto usein unohtuu ja häviää sähköpostiin. Kun erilaisia dokumentteja lähetellään vaikkapa: työntekijöille, tilaajalle, maksajalle ja viranomaisille. Lista on usein hyvin pitkä, sillä väkimäärä, jolle pitää tiedottaa kohteen työvaiheista on valtava suuri. Ongelmaa ei suinkaan vähennä laaja alihankkijaverkosto.

Ongelma on siinä, kun viesti tulee sähköpostiin, niin kaikki siihen liittyvä dokumentaatio pitäisi heti siirtää omaan kansioon. Lukuisista dokumenteista pitäisi tehdä omat kansiot, tehdä niille joku järjestelmä, jotta tieto löytyy helposti, kun sitä tarvitaan. Harva tekee tämäntyyppistä "sihteerintyötä" varsinkaan rakennusalalla. Suurissa rakennusprojekteissa tiedon hallinta perinteisillä menetelmillä on mahdotonta.

Toinen ongelma on tiedon muoto, se tieto mikä on omien dokumenttien uumenissa, ei ole välttämättä siinä muodossa, että sen voi lähettää muokkaamatta eri sidosryhmille kuten vaikkapa maksajalle tai viranomaiselle.

Digiloikka toiselle tasolle

- Edellä mainittuja ongelmia meillä ei enää onneksi ole, kun siirryimme käyttämään Kotopron mobiilidokumentointityökalua. Sen avulla dokumentointi ja tiedon jakaminen on helppoa sekä kaikki tieto löytyy näppärästi yhdestä paikasta reaaliaikaisesti. Se on kaikkien tarvitsevien käytössä, toteaa Mustonen.

Hän lisää, että työkalun ansiosta heidän uskottavuutensa rakennusvalvonnassa sekä kokonaisvaltaisena rakentamiskonsultoinnin ammattilaisena on kohonnut aivan eri tasolle, kuin ennen Kotoprota.

Hyöty kumuloituu

Sanonta: "ei vara venettä kaada", pitää myös kutinsa rakentamisessa. Vanha sananlasku konkretisoituu, kun työn mahdollinen huono laatu ennaltaehkäistään.
- Taltioimme kaiken tehdyn työn ja joka ikisen työvaiheen. Siitä johtuen myös työn laatu ja ammatti-identiteetti paranevat, sillä kukapa haluaa, että laajaan jakoon menee kaikkien asianosaisten nähtäväksi vasemmalla kädellä tehty työ, selvittää Kosonen.

Vastaava mestari Kosonen tietää kokemuksesta, että dokumentoinnin ansiosta säästyy rahaa ja vaivaa myös pitkässä juoksussa.
- Erityisesti vuosikorjauksien yhteydessä dokumentaatioaineisto ennaltaehkäisee erimielisyyksiä. Ja kyllä sitä aineistoa tarvitaan myös kymmenvuotistarkastuksessakin, heittää Kosonen.

Rakennusvalvonnasta vastaava Mustonen RIT:stä on aivan samoilla linjoilla.

Hän tietää mistä puhuu, sillä RIT:lle on kertynyt rakentamiseen liittyvää osaamista reilusti. Toimeksiantoja on ollut 2017 loppuun mennessä noin 1 600 kappaletta. Asiakkaita ovat taloyhtiöt, yksityiset ja julkiset rakennuttajat, yritykset sekä kuluttaja-asiakkaat.

RIT Oy on vuonna 2003 perustettu rakennusalan riippumaton perheyritys, joka työllistää seitsemän henkeä. Pääasiallisena toimialana ovat rakentamisen konsultointi- ja valvonta.

Lisätietoja:

www.rit.fi

RIT - Rakentajain Insinööritoimisto

Tuusantie 3, PL 69

03101 NUMMELA

09 225 2300

toimisto@rit.fi

 

Rakennuttajakonsultti

Rakennuttaminen, valvonta

Mika Mustonen

050 3901 690

mika.mustonen@rit.fi

 

ja

 

Toimitusjohtaja

Pentti Hannukainen

0400 620 706

pentti.hannukainen@rit.fi

 

ja

 

www.kotopro.fi

Rakennusliiketoiminnan johtaja

Keijo Vähämaa

Kotopro Oy

040 018 8671

keijo.vahamaa@kotopro.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

Pelimies on nykyään myös Lautapelimies

$
0
0

Lautapelit ovat tulleet takasin

Lautapelit ovat olleet kodin viihdetuotteita jo useita vuosikymmeniä, mutta videopelien suosion myötä lautapelit kokivat ehkä jonkinlaista inflaatiota 2000-luvun taitteessa. Playstation oli jokaisen kotona ja perinteiset lautapelit illat olivat lähinnä jouluaaton ajanvietettä. Olemme kuitenkin huomanneet, kuinka suuri ryhmä ihmisiä varsinkin aikuisia ovat alkaneet harrastamaan lautapelaamista uudestaan. Sen näkee myös pelitarjonnassa maailmalla ja kuinka hyvin lautapelit saavat joukkorahoitusta. Tämän kaiken innoittamana Pelimies, joka toiminut yli viidentoista vuoden ajan käytännössä pelkästään videopelikauppana on nyt hypännyt perinteisemmän pelimuodon piiriin ja kauppaammekin nykyään laajaa valikoimaa lautapelejä, sekä korttipelejä.

Miksi kilpailla lautapeleillä?

Pohdimme lautapelien tuomista valikoimaamme jo pitemmän tovin, kunnes yhdellä firman mökkireissulla päätimme yksimielisesti, että lautapelit on saatava myös Pelimiehen valikoimaan. Taustalla on monta tekijää, niin harrastuneisuus kuin halu uudistua, sekä palvella asiakkaita vielä monipuolisemmin. Meidän näkemys peleistä on se että, on hyvä olla valikoimassa jotakin kaikille pelaajille. Tämän vuoksi meilläkin on valikoima pelejä aina 8-bittisestä Nintendosta aivan uusimpiin PS4 peleihin, jokaiselle jotakin. Lautapelit oikeastaan vain tukevat meidän näkemystä pelaamisesta ja tarjonnasta ja uskomme, että tämä on hyvä rohkea askel meille ja meidän asiakkaillemme. Haluamme myös tarjota asiakkaillemme muitakin lautapelejä kuin vain monopolia ja Afrikan tähteä, valikoimastamme löytyy niin eeppiset avaruus-strategia pelit kuin nopeat ja veikeät korttipelit! 

Pelialan tulevaisuus?

Pelien digitalisaatio on puhututtanut niin mediaa kuin pelikauppa yrittäjääkin jo pitemmän aikaa ja sen seuraukset näkyvät suoraan pelien myynnissä. Tämä tosin koskee pääasiassa vain uusien pelien ostamista, ei niinkään käytettyjen tai puhumattakaan vanhempien retropelien keräilystä. On kuitenkin huomioitavaa, että lautapelejä ei voi ostaa digitaalisesti, niitä ei voi ladata ja pelata tietokoneen ruudulta. Ne pitää ostaa ja ne vievät fyysistä tilaa, mutta ehkä se onkin lautapelien hienous, kun ne ovat oikeita fyysisitä tuotteita. Fyysinen peli pitää arvonsa myös siinä missä digitaalinen tuote on arvokas vain sen käyttäjälle, digitaalista peliä ei voi myydä eteenpäin eikä sitä voi lainata ystäville, fyysisen tuotteen pystyy! Tämän vuoksi lautapelit ovat erinomainen lisäys meidän tuotevalikoimaan ja tukeehan se kaikin tavoin meidän vihreää ajattelua pelien kierrättämisestä, koska me myös myymme käytettyjä lautapelejä!

Lautapelien ja videopelien fuusio.

Viimeisten vuosien aikana markkinoille on myös tullut lautapelejä jotka pohjautuvat suoraan suosittuihin videopeleihin. Näistä hyvänä esimerkkinä vasta julkaistu Fallout The Boardgame, joka yhdistelee 20 vuotta vanhan pelisarjan tematiikkaa ja pelimekaniikoita täysin fyysisessä lautapelimuodossaan. Muita maininnan arvoisia on mm. Dark Souls lautapeli, joka on videopelisarjalle uskollisesti erittäin vaikea lautapeli läpäistä ja työn alla on myös Resident Evil 2 peliin perustava lautapeli, jonka joukkorahoitus meni komeasti yli tavoitellun rajan. Tulevaisuus tuo tullessaan varmasti enemmänkin näitä suosittujen videopelisarjojen lautapelikäännöksiä ja mehän niitä myös odotamme innolla!

RD Velho Software Developer Challenge 2018 -kilpailun voitto Kari Pönkölle

$
0
0

SW Developer Challenge 2018 -kilpailun haasteena oli tänä vuonna erityisesti tehtävien ja ratkaisumallien moninaisuus. Jokaisessa tehtävässä oli omat erityiset osaamisalueensa.

Ensimmäisessä haasteessa kilpailijan tuli tehdä ohjelma, joka pystyy salakirjoittamaan sanoja Bifid Cipher -salausalgoritmia käyttämällä. Toisessa haasteessa kilpailijat rakensivat kokonaisuuden, jossa kolmannen osapuolen tarjoama web-käyttöliittymä vastaanottaa tietoa kilpailijan tekemältä ohjelmalta. Kolmannessa haasteessa kilpailijat loivat tekstintunnistusohjelman, joka ymmärtää sille syötettyjä kysymyksiä, ja antaa niihin ymmärrettäviä vastauksia. Haasteet sisälsivät myös bonustehtäviä.

Voittajan koodi laadukkainta

Kari Pönkön kilpailutyöt toimivat kaikki tehtävänantojen mukaisesti. Pönkkö oli myös ottanut huomioon ohjelmistokehityksen alueita laajemmin ja sisällyttänyt muun muassa testit ensimmäiseen haasteeseen.

- Pönkön tuottama koodi on helppolukuista ja rakenteeltaan selkeää - selvästi kilpailun parasta laatua. Hän oli dokumentoinut tehtävät hyvin, jolloin palveluiden asentaminen ja käyttö on helppoa. Lisäksi Pönkkö oli ainoa kilpailijoista, joka toteutti kaikki bonustehtävät, perustelee kilpailuasiamiehenä toimiva Suvi Saari (RD Velho, UX Designer) voittajan valintaa.

RD Velhon luotsaaman SW Developer Challenge 2018 -kilpailun tavoite on innostaa alan opiskelijoita ja muita toimijoita testaamaan osaamistaan. RD Velho palkitsee kilpailun voittajan työtarjouksella, ja kustantaa voittajan matkan alan messuille Hannoveriin.

SW Developer Challenge 2018 -kilpailun palkintolautakuntaan kuuluvat Timotej Kos (Software Developer, RD Velho), Jukka Tuominen (User Experience Manager, RD Velho), Oona Virtanen (Sales Assistant, RD Velho) ja Jaakko Pääkkönen (Senior SW Developer, RD Velho).

Lisätietoja:


IHELP AVAA RUOTSINKIELISEN ASIAKASPALVELUYKSIKÖN TURKUUN

$
0
0

Valtakunnallinen mobiililaitehuoltaja iHelp Finland Oy perustaa asiakaspalvelukeskuksen
Turkuun, joka keskittyy ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseen. Alkuvaiheessa
yksikkö työllistää kaksi mobiillilaitehuollon asiantuntijaa, jotka molemmat ovat
työskennelleet iHelp -konsernissa, huoltoteknikon tehtävissä.


iHelp Finland Oy on jo pitkään palvellut ruotsinkielisiä asiakkaitaan heidän omalla
äidinkielellään Turun huoltopisteessään. Turun toimipisteemme onkin toistuvasti saanut
erittäin hyviä tuloksia asiakastyytyväisyydessä. Tarkasteltuamme tuloksia
yksityiskohtaisemmin, havaitsimme ruotsinkielisten asiakkaiden arvostavan korkealle
heidän mahdollisuuttaan asioida liikkeessämme omalla äidinkielellään. Näin syntyi
päätös panostuksista ruotsinkieliseen asiakaspalvelun kehittämiseen. Nyt avattavan
uuden yksikön myötä iHelp pystyy laajentamaan ruotsinkielistä asiakaspalveluaan koko
suomeen, konsernin ketjuliiketoiminnasta vastaava johtaja Vesa-Pekka Venho valottaa
päätöksen taustoja.


Omalla äidinkielellä asiointi on mukavaa ja helppoa. Asiat sujuvat juohevasti sekä
monimutkaisetkin asiat on helpompi ymmärtää oikein. Asiakkaan kokemus paranee ja
tyytyväisyys kasvaa, toteaa uudessa yksikössä aloittava huoltoteknikko Jimi Westerlund.


Tärkeä panostuksen kohde on luonnollisesti ruotsinkielinen puhelinasiakaspalvelu
mutta uusi yksikkö on aktiivisesti läsnä myös verkossa tapahtuvassa asiakaspalvelussa.


iHelp Finland Oy on valtakunnallisesti toimiva mobiililaitteisiin erikoistunut huoltoliike,
jolla on maan kattava huoltoliikeverkosto.

Lisätietoja: Vesa-Pekka Venho, Ketjuliiketoimintajohtaja iHelp Finland Oy, 0500 860 455, vpvenho () ihelp.fi

 

Mäntynummen yhtenäiskoulun 7.-9. luokan oppilaat saavat käyttöönsä henkilökohtaiset tietokoneet

$
0
0

Mäntynummen yhtenäiskoulun siirtyminen tilapäisiin tiloihin antoi mahdollisuuden suunnitella oppimateriaaleihin, oppimisympäristöihin ja teknologiaan liittyviä ratkaisuja. Eri vaihtoehtojen punnitsemisen jälkeen oppilaille ja opetushenkilöstölle päätettiin hankkia henkilökohtaiset kannettavat Chromebook-tietokoneet.

 

Henkilökohtaisten laitteiden hankkiminen tukee nykyaikaista opetusta ja oppimiskäsitystä

Voimassa oleva opetussuunnitelma sekä yhteiskunnan ja työelämän muuttuminen vaativat, että koulussa annetaan opetusta, joka on nykyaikaista ja valmentaa myös työelämää varten. Oppilaiden henkilökohtaiset laitteet mahdollistavat opetuksen suunnittelun ja toteutuksen aivan uusista lähtökohdista, kun ei olla lainalaitteiden varassa.

 

Nykyisen oppimiskäsityksen mukaan oppimista tapahtuu kaikkialla, ja oppimisympäristö ei rajoitu pelkästään luokkahuoneeseen. Merkittävä osa oppimisesta tapahtuu kouluajan ulkopuolella. Oppilas voi tehdä esimerkiksi kotitehtävänsä digitaalisilla välineillä aina kun se on tarkoituksenmukaista. 

 

Lisätietoa aiheesta löytyy Lohjan kaupungin Peda.net-sivuilta osoitteesta

https://peda.net/lohja/tvt-sivut/tjvoih/hlmk

 

Oppilaiden huoltajille on lähetetty asiasta tiedote. Lisäksi aiheesta pidetään koululla erillinen vanhempainilta 24.1.

 

Lisätietoa asiasta antavat:

 

Rehtori

Hannu Makkonen                                                 

044 374 0156

 

Apulaisrehtori

Päivi Tuomi

040 833 2121

Nyt pinnalla: Kryptovaluutan louhinta

$
0
0

Check Pointin haittaohjelmakatsaus 1/2018

Nyt pinnalla: Kryptovaluutan louhinta

Tietoturvayhtiö Check Point Software Technologiesin globaali uhkaindeksi kertoo, että kryptovaluutan salalouhinta yleistyi joulukuussa nopeasti.

Espoo — 16. tammikuuta 2018. Check Pointin tutkijat kertovat, että merkkejä kryptovaluutan louhinnasta löytyi jo joka toisesta (55 %) yritysverkosta joulukuussa. Sadan yleisimmän haittaohjelman joukossa oli 10 kryptolouhijaa, joista kaksi nousi haittaohjelmien Top 10 -listalle. Kyberrikolliset valjastavat ohjelmien avulla osan uhrien tietokoneiden suorituskyvystä louhimaan itselleen kryptovaluuttaa.

Louhijoita käyttävät muutkin kuin rikolliset, eikä louhinta sinänsä ole laitonta. Useille globaalisti suosituille verkkosivustoille on istutettu kryptolouhija – tosin siitä ei aina kerrota käyttäjille. Louhijoita löytyy etenkin videoiden suoratoistoa ja tiedostonjakoa tarjoavista palveluista.

”Monilla on koneellaan käytössä adblocker-ohjelma, joka estää pop up- ja bannerimainonnan, joten sivustojen ylläpitäjät turvautuvat yhä useammin kryptolouhijaan vaihtoehtoisena tapana kerätä tuloja. Hakkerit voivat kuitenkin virittää samat työkalut tehokkaammiksi omiin tarkoituksiinsa niin, että ne vievät jopa 65 prosenttia uhrin prosessoritehosta. Uskon, että tämä trendi kasvaa edelleen lähikuukausina”, kertoo Maya Horowitz Check Pointin tutkimusryhmästä.

Kryptolouhija Coinhive nousi joulukuussa kansainvälisen haittaohjelmatilaston kärkeen. Toinen louhija, Cryptoloot, oli kolmantena. Suomessa samat ohjelmat löytyivät listan sijoilta neljä ja viisi.

Haittaohjelmat joulukuussa Top 5, Suomi

1. Suppobox – troijalainen

2. Rig EK – haittaohjelma, joka valmistelee tietä muille haitakkeille

3. Nivdort – troijalainen, joka leviää sähköpostiliitteiden tai haitallisten verkkosivujen avulla

4. Coinhive – kryptolouhija, joka louhii Moneroa

5. Cryptoloot – kryptolouhija, Coinhiven kilpailija

Haittaohjelmat joulukuussa Top 3, koko maailma

1. Coinhive

2. Rig EK

3. Cryptoloot

Mobiililaitteiden haittaohjelmat joulukuussa Top 3, koko maailma

1. Triada – Android-laitteiden takaovi

2. Lokibot  – Android-laitteiden pankkitroijalainen

3. Lotoor – Hyväksikäyttää Android-laitteiden haavoittuvuuksia saadakseen pääkäyttäjän oikeudet

Kuukausittain laadittava haittaohjelmatilasto perustuu Check Pointin ThreatCloudinTM tietoihin. Se on maailman laajin verkosto, joka kerää tietoja kyberhyökkäyksistä ja näyttää ne reaaliaikaisesti kartalla. Verkosto tunnistaa päivittäin miljoonia haittaohjelmatyyppejä analysoidessaan yli 250 miljoonasta verkko-osoitteesta saamiaan tietoja.

 

Haittaohjelmien Top 10 -lista kokonaisuudessaan löytyy Check Pointin blogista:

https://blog.checkpoint.com/2018/01/15/decembers-wanted-malware-crypto-miners-affect-55-businesses-worldwide/

 

Lisätietoja Check Pointin uhkientorjuntaresursseista:  http://www.checkpoint.com/threat-prevention-resources/index.html

Check Pointin uhkakartta näyttää kyberhyökkäykset reaaliaikaisesti: ThreatCloud World Cyber Threat Map

Katso täältä, kun haluat tietää, mitä haittaohjelma tekee: Check Point ThreatWiki

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Maajohtaja Robert Lindqvist, Check Point Software Technologies, robertl@checkpoint.com, p. 050 368 4912

OSG Viestintä, Maija Rauha, maija.rauha@osg.fi, p. 0400 630 065 

Jos tabletti venyisi infonäytöksi? Suomalainen Yetitablet teki sen.

$
0
0

Kun äly, tarkkuus ja suuri koko yhdistyvät Android-maailman kaikilla herkuilla, paranee infonäytön käyttökokemus huikeasti.

Interaktiiviset opastusnäytöt ovat yleistyneet nopeasti niin kaupungeissa, kauppakeskuksissa kuin erilaisissa matkailukohteissakin, mutta käytettävyydessä ja sisällön määrässä ja laadussa on usein vielä kehittämistä.

Yetitablet on suomalainen ja maailman ensimmäinen jättikokoinen, täysiverinen Android-tabletti, joka tekee infonäytöstä yhtä monipuolisen ja nopean kuin älypuhelin. Yetitabletin koko hätkähdyttää. Vielä enemmän hätkähdyttää, miten Android-käytettävyys harppaa näyttävälle korkeudelle.

Kuori Oy esittelee Matka 2018 –messuilla Suoma ry:n kotimaan Info-osastolla uuden ajan infonäytön, joka pohjautuu Android-teknologiaan. Kosketustuntuma on tarkka eikä Yetitablet jää laahaamaan suoritinongelmiin. Prosessorista löytyy muhkeat tehot, mikä mahdollistaa nopean tiedonhaun ilman turhautumista.

Koska Yetitabletiin käyvät Android-sovellukset ja muut nettisisällöt, kustannus- ja ajansäästö korostuu merkittävästi räätälöityyn sisällöntuotantoon verrattuna. Jokainen majoitusyritys tai kunta voi tarjota käännössovellusten avulla tekstin, puheen, ja kirjoituksen useilla kymmenillä eri kielillä esimerkiksi vastaanotossa. Google Maps karttasovellus paikkamerkintöineen poistaa tarpeen rakentaa räätälöityjä kalliita karttoja.

Infonäyttöön voidaan tuoda suoraan niin matkailukeskuksen tai kunnan omat sovellukset kuin julkisen liikenteen sovellukset, varausjärjestelmät, sekä vaikkapa kaupungin tai hotellin oma twitter-fiidi, mainontaa unohtamatta! Mahdollisuudet laajentaa infonäytön sisältöä myös viihteeseen ovat rajattomat, kun Google Play –kaupan miljoonat sovellukset ovat saatavilla laitteeseen.

Tule tutustumaan maailman monipuolisimpaan infonäyttöratkaisuun Suoma ry:n osastolle 6 S 48 ja ammattilaispäivänä 18.1. Kokoustamon huoneeseen 211, 9-12.30.

Lisätietoja

Maria Jokelainen, toimitusjohtaja, KUORI Oy, p. 040 569 1397, maria.jokelainen@kuori.tech

 

Pikseli Arcade vuodessa Euroopan suurimmaksi

$
0
0

Virtuaalitodellisuuden vuosi 2017

 
Virtuaalitodellisuuden (VR) markkinat kasvoivat vuoden 2017 aikana huimasti.  Uusien pelien ja elokuvien sekä teknologian myötä myös VR-viihdepuistot yleistyivät Aasiassa, Pohjois-Amerikassa sekä Suomessa. Steam on VR-pelien suurin jakelualusta. Tällä hetkellä Steamissa on noin 1000 virtuaalitodellisuutta tukevaa peliä, ja uusia julkaisuja tulee melkein päivittäin. Suomessa on tällä hetkellä useita pelistudioita, jotka valmistelevat omia VR-kokemuksiaan julkaistavaksi vuoden 2018 aikana.
 
Virtuaalitodellisuuden kotikäyttö on edelleen haasteellista laitteiden vaatiman valtavan prosessoritehon sekä laitteiden monimutkaisuuden vuoksi. Virtuaalitodellisuuden kotikäytön odotettiin yleistyvän, mutta VR-kykenevien tietokoneiden hintojen pysyessä pilvissä, ei tavallinen kuluttaja innostunut sijoittamaan useita tuhansia VR-kokemuksien kotikäyttöön. Laitteiden kehittyessä huimaa vauhtia näytönohjaimilta vaaditaan yhä suurempia tehoja ja kotikäyttäjä olisi jatkuvassa päivityskierteessä.
 
Laadukkaimmat kokemukset luodaan tällä hetkellä HTC Vive -laitteilla, joiden avulla pelaaja voi liikkua fyysisesti keinotekoisesti luoduissa ympäristöissä. Teknologia kehittyy koko ajan tukemaan yhä laajempia fyysisiä tiloja laitteiden langattomuuden yleistyessä.

 

Ensimmäinen virtuaalipuistojen ketju Euroopassa

 
Pohjoismaiden ensimmäinen virtuaalipuisto Pikseli avasi ovensa tammikuussa 2017 Vantaan viihdekeskus Flamingoon. Yleisö löysi nopeasti täysin uudenlaisen viihteen muodon. VR-kokemukset kiinnostavat niin eläkeläisiä kuin lapsiperheitä. Pikselin suosio yllätti omistajat ja toinen toimipaikka perustettiin 2017 syksyllä Espoon Isoon Omenaan. Pikselin tähtäimessä on ollut alusta asti ketjuttaminen, ja konsepti on rakennettu tätä silmällä pitäen. Toisen toimipisteen avaaminen oli nopeatempoinen projekti.
 
Virtuaalitodellisuuden kokemuksien myyminen ja pelien hallinta vaativat Pikseliltä oman järjestelmän kehittämistä. Tällä hetkellä maailmalla on vain muutama samankaltainen ohjelmisto, vaikka VR-keskuksia ponnahtelee ympäri maailmaa.  Markkinat ovat valtavat. Pikseli tuotteisti oman hallintajärjestelmän lisäksi myös kokemuskeskuksen sisustuksen sekä pelitilat. Pikseli-toimitus tilataan tehtaalta "avaimet käteen" -periaatteella ja se pystytään toimittamaan muutamassa viikossa tilauksesta.
 

Pikseli Arcade vientituotteeksi

 
Tällä hetkellä virtuaalitodellisuutta hyödyntäviä kokemuskeskuksia syntyy eniten Aasian maissa, jossa voi parhaimmillaan joutua jonottamaan viikkoja päästäkseen VR-huvipuistoon. Euroopassa ja pohjoismaissa on paljon pieniä yrittäjiä, jotka tarjoavat VR-kokemuksia internetkahviloiden tyyliseen tapaan muutaman VR-laitteiston turvin. Pikselin tähtäimessä on rakentaa elämyspuistoja parhaille paikoille suuriin ostoskeskuksiin. Tähtäimessä on tarjota virtuaalitodellisuuden uusimpia elämyksiä mahdollisimman isolle joukolle. Pikseli onkin liittoutunut mm. suomalaisten VR-peliyritysten kanssa ja suunnitelmissa on toimia jakeluverkostona sekä testipaikkana uusimmille peleille ja kokemuksille.
 
Pikseli valittiin heinäkuussa Nordic VR Startups -yrityshautomoon. Yrityskiihdyttämön pääsijoittajia ovat japanilainen peliyhtiö Gumi Inc. sekä Nordisk Film. Kiihdyttämön tarkoituksena on viedä virtuaalitodellisuuteen perustuvaa pohjoismaista osaamista maailmalle.
 
 

LISÄTIEDOT:

 
 
Jan Hursti
CEO / Founder
Pikseli Arcade / Virva VR Oy
jan.hursti@virvavr.fi
+358 50 525 3809
 
Mirka Löfman
Operatiivinen johtaja
Pikseli Arcade / Virva VR Oy
mirka.lofman@virvavr.fi
+358 50 365 8228
Viewing all 1668 articles
Browse latest View live